default-image

Ηλεκτρονικά πλέον οι δημόσιες συμβάσεις

Ελλάδα
Ηλεκτρονικά πλέον οι δημόσιες συμβάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσιάστηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, στη διάρκεια παρουσίασης της ψηφιακής πλατφόρμας, ανακοίνωσαν τη μείωση κατά 90% των Αρχών που αναθέτουν τους διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά,  κανένα αίτημα, πλέον, δε θα γίνεται δεκτό αν έχει ξεπεράσει το χρονικό όριο υποβολής στην Επιτροπή Κρατικών Προμηθειών.

Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα κρατικών προμηθειών εκτιμάται ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια όσον αφορά στις διαδικασίες των διαγωνισμών και την εκτέλεση των συμβάσεων αλλά και σημαντική εξοικονόμηση κρατικών δαπανών. 

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός,  το κόστος αναμένεται να μειωθεί από 5% έως 20% ανάλογα με το είδος και το ύψος της σύμβασης.

Το ηλεκτρονικό σύστημα διαγωνισμών ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 4 Φεβρουαρίου για την κεντρική κυβέρνηση (υπουργεία), ενώ από τον Απρίλιο θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του Δημοσίου (νοσοκομεία, ΝΠΔΔ) και από το Μάιο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με το σύστημα αυτό πολίτες, προμηθευτές και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ελέγχει και να παρακολουθεί την πορεία των διαγωνισμών των κρατικών προμηθειών, ενώ σε περίπου ενάμιση χρόνο θα συνδεθεί και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα αιτήματα για προμήθειες, οι προκηρύξεις, οι συμβάσεις και οι εντολές πληρωμών θα γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. 

Οι μορφές των διαγωνισμών είναι δύο, οι «συμφωνίες- πλαίσιο», όπου ομαδοποιούνται τα αιτήματα και επιλέγονται με διαγωνισμό οι προμηθευτές, και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες. 

Με αυτές on line οι επιχειρήσεις θα μπορούν να "χτυπούν" τους διαγωνισμούς δίνοντας τις χαμηλότερες τιμές. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News