Ελλάδα

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και η διαφορετικότητα

Την Παρασκευή 22/02/13 ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Γιώργος Δημητρίου, Κωνσταντίνα Κοσμίδου και Ορέστης Κολοκούρης συναντήθηκαν με οργανώσεις και ομάδες από την LGBTQI κοινότητα.

Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε θέματα που ταλανίζουν την LGBTQI κοινότητα με κυριότερο τις αλλαγές τις οποίες ζητά η κοινότητα για την επέκταση του Ν3304/05 που αφορά στην προστασία από τις διακρίσεις λόγω της ταυτότητας του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού όχι μόνο στην απασχόληση, αλλά και στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.

Επιπλέον, να αναφέρεται ρητώς η διαφορά του γενετήσιου με το σεξουαλικό προσανατολισμό σε όλο το νομικό πλαίσιο που αφορά ζητήματα ίσης μεταχείρισης  των πολιτών, καθώς και σαφή προσθήκη στο αρ.68 της ποινικοποίησης των σεξουαλικών εγκλημάτων στο νέο νόμο περί ναρκωτικών οποίος συζητιέται αυτήν την περίοδο στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες όπως το ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών), η ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας) καθώς και το Pride της Θεσσαλονίκης ζήτησαν την άμεση παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη στήριξη στα LGBTQI θέματα.

Η Colour Youth (LGBTQ νέοι Αθήνας) αναφέρθηκε στην ανάγκη παρέμβασης των Οικολόγων στα σχολεία και τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει ο σχολικός εκφοβισμός.

Τέλος η ACT UP εστίασε στην εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού σε θέματα HIV/Aids κυρίως σε ό,τι αφορά στη LGBTQI κοινότητα.

Ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (π.χ. Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) λαμβάνουν νομοθετικά μέτρα που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα της κοινότητας, ενώ συχνά συμπεριλαμβάνονται στους όρους των υπό ένταξη χωρών.

Πρότεινε επίσης την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων της LGBTQI κοινότητας σε επίπεδο Κοινοβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου (στατιστικά στοιχεία, καταγραφή ομοφοβικών περιστατικών και καταγγελίες καθώς και την αντιπαραβολή του νομικού πλαισίου με άλλες χώρες της Ε.Ε.) με στόχο τη συγκέντρωση της ευρύτερης δυνατής υποστήριξης των πολιτικών ομάδων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι  τονίζουν την έλλειψη νομικού πλαισίου για την LGBTQI κοινότητα, την ανεπαρκή εκπαίδευση ιατρικού και εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Για τους Οικολόγους Πράσινους όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, εμφάνισης και ταυτότητας φύλου.

Οι Οικολόγοι και το γραφείο του ευρωβουλευτή ειδικότερα είναι ανοιχτοί, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, σε περαιτέρω συνεργασία με την LGBTQI κοινότητα για οποιαδήποτε στήριξη πάνω στα θέματα που την απασχολούν.

Σχόλια