Ελλάδα

Νέο video-ντοκουμέντο από την απόπειρα απόδρασης

Βαρύ οπλισμό - καλάσνικοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς - έφεραν οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου με το οποίο επιχείρησε να αποδράσει, ανεπιτυχώς, το απόγευμα της Κυριακής από τις φυλακές Τρικάλων ο Παναγιώτης Βλαστός.

Στο ελικόπτερο, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα, ο χειριστής, ο μηχανικός, ένας Ελληνας και ένας Αλβανός και όλοι φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Στην πτήση όμως αρχικά υπήρχαν και δύο γυναίκες, μία Ρωσίδα και μία Ρουμάνα

Η απόπειρα απόδρασης του Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων τα είχε όλα: καταιγισμό πυρών, τραυματίες... ένα πραγματικό πεδίο μάχης βγαλμένο μέσα από κινηματογραφική ταινία.

Περίπου στις 4:45 το απόγευμα ο Βλαστός και ένας σεσημασμένος Αλβανός βρίσκονταν στο προαύλιο των φυλακών Τρικάλων, σύμφωνα με την Αστυνομία. Οι δυο τους όμως δεν ήξεραν πως η Αστυνομία και η διοίκηση των φυλακών γνώριζαν εδώ και δύο μήνες ότι το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο θα γινόταν απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο.

Τη στιγμή που το ελικόπτερο έχει προσεγγίσει τις φυλακές Τρικάλων για την απόδραση καταγράφει νέο ερασιτεχνικό βίντεο το οποίο έφερε στο φως το trikala.ola.gr.

Μόλις το ελικόπτερο άρχισε να προσεγγίζει τις φυλακές έγινε αμέσως αντιληπτό από τους εξωτερικούς φρουρούς. Έξω από τις φυλακές υπήρχαν και αστυνομικοί. Οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο δε γνώριζαν πως έχει τοποθετηθεί δίχτυ και με την πρώτη προσπάθεια δεν μπόρεσαν να ρίξουν τις ανεμόσκαλες. Το κατάφεραν με τη δεύτερη, αλλά οι φρουροί έχουν ήδη ανοίξει πυρ.

Οι δυο από τους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, που ήταν οπλισμένοι, επί 20 λεπτά αντάλλασσαν πυρά με τους φρουρούς. Τελικά, όμως, παραδίδονται και συλλαμβάνονται.

Μαζί τους συνελήφθησαν και ο πιλότος με το μηχανικό (ο οποίος τραυματίστηκε στο χέρι), οι οποίοι όμως υποστήριξαν ότι ήταν όμηροι του Έλληνα και του Αλβανού, συνεργών του Βλαστού.

Ο Έλληνας είχε αποφυλακιστεί πριν από τρεις μήνες από τις φυλακές Δομοκού (είχε καταδικαστεί για ληστείες), ενώ ο Αλβανός (καταδικασμένος για ναρκωτικά) είχε πάρει άδεια από τις φυλακές Δομοκού και δεν επέστρεψε ποτέ.

Τη στιγμή που ο Βλαστός πιάστηκε από την ανεμόσκαλα για να ανέβει στο ελικόπτερο, η σκάλα "βρήκε" στο δίχτυ ασφαλείας της φυλακής και βαρυποινίτης έπεσε από ύψος σχεδόν πέντε μέτρων. Υπέστη κάταγμα γνάθου και αριστερού καρπού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει χτυπήσει επίσης στα πλευρά και στα πόδια.

Οι πληροφορίες πως την ώρα που το ελικόπτερο ήταν στον αέρα κάποιος πέταξε μέσα στις φυλακές ένα σάκο, που δεν αποκλείεται να περιείχε όπλα, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Από τις έρευνες που έγιναν, βρέθηκε μόνο ένα πιστόλι σε ένα κελί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο είχε νοικιαστεί «τηλεφωνικά» πριν από λίγες ημέρες από εταιρεία ενοικιάσεων ελικοπτέρων στον Ασπρόπυργο και θα έπαιρνε τους επιβάτες από το Πήλιο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Παρέλαβε τους δύο επιβάτες, έναν Έλληνα και έναν Αλβανό, και ξεκίνησε προς Θεσσαλονίκη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος ενώ πετούσε πάνω από τον Πλαταμώνα δήλωσε βλάβη και ανακοίνωσε ότι θα επέστρεφε πίσω. Ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι δύο «επιβάτες» να απείλησαν πιλότο και τεχνικό προκειμένου να κατευθυνθούν στις φυλακές των Τρικάλων.

Η απόπειρα απόδρασης του Βλαστού με ελικόπτερο έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη πως σε γιάφκα της τρομοκρατικής οργάνωσης "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς", στα Τουρκοβούνια, είχαν εντοπιστεί σχέδια για ομαδική απόδραση μελών της οργάνωσης από τις φυλακές Κορυδαλλού με τον ίδιο τρόπο: νοικιάζοντας ελικόπτερο. Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Βλαστός με κάποια από τα μέλη της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς" είχαν επιχειρήσει να αποδράσουν από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2011, χωρίς όμως να το καταφέρουν.

Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, συγχαίρει «θερμά για την αποτροπή της απόδρασης το διευθυντή της φυλακής, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εξωτερικούς φρουρούς οι οποίοι με κίνδυνο τη ζωή τους εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους».

Σχόλια