default-image

Γύρω από το δημοτικό τραγούδι

Κρήτη
Γύρω από το δημοτικό τραγούδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αλέξης Πολίτης, ο Στέφανος Κακλαμάνης και ο Διονύσης Καψάλης, τρεις από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της νεοελληνικής φιλολογίας και του κριτικού λόγου, συναντώνται με το κοινό τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Θέμα της συνάντησης είναι το πρόσφατο βιβλίο του Αλέξη Πολίτη "Το δημοτικό τραγούδι" (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2010).

Ο Στέφανος Κακλαμάνης είναι καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ενδιαφέροντα που υπερβαίνουν της σπουδές του πρώιμου νέου ελληνισμού, χώρο στον οποίο είναι εξαιρετικά παραγωγικός.

Ο Διονύσης Καψάλης είναι διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, θεωρητικός και κριτικός της λογοτεχνίας, ποιητής και δεινός μεταφραστής του Σαίξπηρ (τελευταία απόδοση, το "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας").

Το βιβλίο του Αλέξη Πολίτη συγκεφαλαιώνει τη μακρόχρονη και πρωτοπόρα ερευνητική δουλειά του πάνω στο δημοτικό τραγούδι. Πόσο διαφορετική είναι μια λογοτεχνία συνθεμένη προφορικά, όπως τα δημοτικά τραγούδια; Ποιες σχέσεις έχει με την κοινωνία, πόσο την εκφράζει; Πώς φτιάχνονται, τελικά, τα δημοτικά τραγούδια, πώς ακριβώς λειτουργούν για τους χρήστες τους, ποιος είναι ο ιδεολογικός τους κόσμος; Σε ποια εποχή δημιουργήθηκαν και με ποιους τρόπους έφτασαν έως τις μέρες μας;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News