Ελλάδα

Τα δωρεάν φροντιστήρια επιστρέφουν στα σχολεία

Το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας που "κόπηκε" πριν από δύο χρόνια από την εκπαίδευση επιστρέφει από τον ερχόμενο μήνα σε όλα τα γυμνάσια της χώρας και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε όλα τα λύκεια, προκειμένου να βοηθήσει στην προετοιμασία των μαθητών ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με το "Βήμα", στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα χρησιμοποιηθούν φέτος 7.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα δουλεύουν στα σχολεία από τις 4 έως τις 7 το απόγευμα, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, με καθημερινή όμως αξιολόγηση. Όποιο απογευματινό τμήμα δε λειτουργεί σωστά και μένει με λιγότερους από πέντε μαθητές θα κλείνει, οι μαθητές του θα ενσωματώνονται σε διπλανό απογευματινό τμήμα και ο εκπαιδευτικός που δούλευε σε αυτό επίσης θα "κόβεται".

Το υπουργείο Παιδείας επαναφέρει φέτος το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας αξιοποιώντας τα κονδύλια μεγάλου κοινοτικού προγράμματος, από το οποίο θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα, ενώ όλοι οι καθηγητές που θα προσληφθούν φέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές θα είναι από τον πίνακα των αναπληρωτών. Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες, μόλις στις 21 του μήνα, ενώ στην επιλογή των εκπαιδευτικών θα μετρήσει η προϋπηρεσία τους.

Όπως προβλέπεται από την απόφαση αυτή, το σχολείο θα προτείνει αλλά την τελική επιλογή θα κάνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής.

Στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του γυμνασίου φέτος, αλλά και του λυκείου την ερχόμενη σχολική χρονιά, εφόσον «θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους στα σχολικά μαθήματα» όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Για το πρόγραμμα αυτό, όπως αναφέρει το "Βήμα", θα δημιουργηθούν σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Στα Κέντρα αυτά θα ενταχθούν τα σχολεία της κάθε περιοχής, με απόφαση των Περιφερειακών τους Διευθύνσεων.

Κριτήρια για την επιλογή ή συμμετοχή των μαθητών στα τμήματα μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας θα αποτελούν ο αντίστοιχος βαθμός τριμήνου του μαθήματος και ο μέσος όρος του τριμήνου σε όλα τα μαθήματα. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα διαμορφώνεται πίνακας αιτούντων ανά μάθημα και ανά Κέντρο Ενισχυτικής Διδασκαλίας, ο οποίος και θα χρησιμοποιείται για τη συγκρότηση των τμημάτων τους.

Το υπουργείο Παιδείας θα συγκροτήσει μια κεντρική επιτροπή παρακολούθησης και συντονισμού του νέου θεσμού, ενώ θα γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί η σωστή λειτουργία του. Όπως ορίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση, «ένα τμήμα συνεχίζει να υφίσταται εφόσον έχει τουλάχιστον δέκα ενεργούς μαθητές ή πέντε το ελάχιστο. Στην περίπτωση όπου από διαγραφή μαθητών απομείνουν λιγότεροι από πέντε, το τμήμα παύει να υφίσταται με απόφαση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής. Στην περίπτωση αυτή αναπροσαρμόζεται η ανάθεση ωρών του διδάσκοντος καθηγητή με απόφαση του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή λύεται εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμες ώρες».

Με το νέο μέτρο αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία χιλιάδες καθηγητές που είχαν απομακρυνθεί λόγω του περιορισμού των προσλήψεων σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς τα τελευταία χρόνια.

Σχόλια