Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο η φοροδιαφυγή

Tις βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου της κυβέρνησης για τη δραστική πάταξη της φοροδιαφυγής αποκαλύπτει στο "Βήμα της Κυριακής" ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου είναι οι εξής:

- Αποκάλυψη των πραγματικών ιδιοκτητών 6.500 off shore εταιρειών με ακίνητα

- Φορολόγηση 24.700 πολιτών, που φέρονται να έχουν βγάλει μαύρο χρήμα σε τράπεζες του εξωτερικού

- Σύγκριση των πραγματικών δαπανών και εσόδων για να φανούν τα αληθινά εισοδήματα όλων των φορολογουμένων

- Ανοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

- Εντοπισμός των ανασφάλιστων ΙΧ προκειμένου να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη.

Bonus για τις αποδείξεις

Επιπλέον το υπουργείο εξετάζει διάφορα σχέδια παροχής κινήτρων στους πολίτες προκειμένου να ζητούν αποδείξεις.

Ένα από αυτά, που σύμφωνα με τον υπουργό εφαρμόζεται με επιτυχία και σε άλλα κράτη, προβλέπει την αποστολή με SMS του αριθμού απόδειξης από τον πολίτη, σε μία βάση δεδομένων που θα έχει το υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια, το υπουργείο θα κάνει ηλεκτρονική κλήρωση και εφόσον κληρώνεται ο αριθμός της απόδειξης, τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό αυτής στον καταναλωτή.

Καθημερινή παρακράτηση ΦΠΑ

Το υπουργείο εξετάζει επίσης την online σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τις τράπεζες και το σύστημα Taxis προκειμένου να υπάρχει καθημερινή απόδοση ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις για την αύξηση των εσόδων.

Το σύστημα αυτό, αναμένεται να έχει κατά τον υφυπουργό άμεσα αποτελέσματα και θα λειτουργεί ως εξής:

Όταν μία συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το κράτος θα κρατάει τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο και όταν αργότερα θα υποβάλλει ηλεκτρονικά ο επιτηδευματίας περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών συναλλαγών (αγορών - πωλήσεων).

Στη περίπτωση δε, που δεν χρησιμοποιεί κάποιος πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, θα υπάρχει άμεση διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης και την επόμενη ημέρα θα γίνεται η μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ και αφορά την κάθε απόδειξη.

Σχόλια