Ελλάδα

ΔΗΜΑΡ: "Δέσμευση της κυβέρνησης η ρύθμιση δανείων"

Με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης «συνευθύνης», όπως τη χαρακτηρίζει, για τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με μείωση επιτοκίων και διευκόλυνση αποπληρωμής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, «η ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης συνευθύνης. Πρωταρχικό μέτρο η μείωση των επιτοκίων και η διευκόλυνση της αποπληρωμής.

Το σύνολο κάθε ρυθμισμένης δόσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25% των συνολικών παρουσών εισοδημάτων των νοικοκυριών, ενώ για τους ανέργους πρέπει να υπάρξει περίοδος χάριτος.

Περικοπή των δανείων πρέπει να γίνει με τον ορισμό ενός ορίου κέρδους πάνω από το αρχικό δάνειο και με το συνυπολογισμό του εισοδήματος των νοικοκυριών. Η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών κατοικιών (πρώτη με προσωπική η οικογενειακή διαβίωση) έως το 2016 πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητη.

Στόχος πρέπει να είναι μια βιώσιμη διαδικασία αποπληρωμής ώστε τα νοικοκυριά να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες, οι τράπεζες να ξεφύγουν από τον κίνδυνο των κόκκινων δανείων και η οικονομία να ενισχυθεί μέσω της αύξησης της κατανάλωσης».

Σχόλια