Ελλάδα

H βροχή της Αθήνας έφτανε για δύο μήνες

Το νερό που έπεσε στo κέντρο της Αθήνας το πρωί της Παρασκευής ήταν σχεδόν διπλάσιο από τη συνολική βροχόπτωση στη διάρκεια ενός συνηθισμένου Φεβρουάριου.

Στο σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Γκάζι, το ύψος της βροχόπτωσης (όπως μετράται μέσα σε ένα ανοιχτό κουτί) από τις 05:00 έως τις 11:00 είχε φτάσει τα 95 χιλιοστά.

Ο αριθμός δε φαίνεται μεγάλος, στην πραγματικότητα όμως η ποσότητα αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από τη μέση βροχόπτωση για το μήνα Φεβρουάριο στην Αττική, η οποία κυμαίνεται γύρω στα 48 χιλιοστά.

Το νερό που έπεσε το πρωί της Παρασκευής σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου έφτασε τα 95 λίτρα, όγκος που αντιστοιχεί σε περίπου 95 κιλά. Σε μια ταράτσα των 100 τετραγωνικών μέτρων, η συνολική ποσότητα νερού σε διάστημα μερικών ωρών πλησίασε τους 10 τόνους.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς της ΕΜΥ δήλωσε μάλιστα στο Μega ότι η νεροποντή ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αθήνα για το μήνα Φεβρουάριο.

Το ύψος της βροχόπτωσης δεν ήταν πάντως ίδιο σε όλο το Λεκανοπέδιο: Κυμάνθηκε από τα 95 χιλιοστά στο Γκάζι και τα 90 στο Παλαιό Φάληρο έως τα 80 mm στου Ζωγράφου και τα 76 mm στον Πειραιά.

Το δίκτυο αποχέτευσης θα ήταν δύσκολο να απορροφήσει αυτή τη ροή ακόμα κι αν δεν υπήρχαν βουλωμένα φρεάτια, φαίνεται όμως ότι η Αθήνα ήταν εντελώς απροετοίμαστη για μια τέτοια νεροποντή. «Ήταν μια από τις χειρότερες καταιγίδες στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών από το 1961», δήλωσε στη NET ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Γεωργακόπουλος.

Πηγή: in.gr

Σχόλια