default-image

Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. τις καταγγελίες περί "τρομοκράτησης"

Ελλάδα
Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. τις καταγγελίες περί "τρομοκράτησης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία ενημέρωση: 10 μ.μ.

Τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα «περί κατατρομοκράτησης πολιτών, τυφλών προσαγωγών, αναίτιων κρατήσεων, παράνομης λήψης γενετικού υλικού, εξαφανίσεων και απαγωγών προσαχθέντων από τις αστυνομικές Αρχές», για την υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές, διέψευσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα δύο νέες προσαγωγές έγιναν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, ενώ έξω από την Ασφάλεια Πολυγύρου συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Λίγο πριν τις 9 το βράδυ του Σαββάτου οι δύο προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ έπειτα από την απελευθέρωσή τους διαλύθηκε και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους κατοίκους της Χαλκιδικής.

«Οι έρευνες και οι προανακριτικές ενέργειες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή για την εξιχνίαση της εμπρηστικής επίθεσης από άγνωστους δράστες σε εταιρεία εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής την 17η/2/2013, γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας, με πιστή εφαρμογή των διατάξεων της ποινικής δικονομίας και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή δικηγόροι που υπερασπίζονται τους κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής προέβησαν σε καταγγελίες περί «αστυνομικής αυθαιρεσίας» και «βίας» στην περιοχή, στη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές. Οι δικηγόροι ανέφεραν, μάλιστα, ότι προτίθενται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως είπαν, κουκουλοφόροι ασφαλίτες και ένστολοι αστυνομικοί περιπολούν διαρκώς. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, έγιναν περίπου 50 προσαγωγές, ανάμεσά τους και δύο ανήλικων παιδιών, «με μοναδικό κριτήριο την αντίθεσή τους στην επένδυση». Από τους προσαχθέντες, όπως υποστήριξαν, λήφθηκαν αποτυπώματα, φωτογραφίες, έγινε παράνομη λήψη γενετικού υλικού, χωρίς προηγούμενη απαγγελία κατηγορίας και εμποδίστηκε η επικοινωνία τους με τους δικηγόρους. Κατήγγειλαν ότι η πλειοψηφία των προσαχθέντων αναγκάστηκε να δώσει γενετικό υλικό κάτω από την πίεση της ψυχολογικής βίας, αλλά και των απειλών πως θα κρατηθούν στην Ασφάλεια μέχρι να δώσουν DNA, ενώ σημείωσαν πως δημιουργείται ένας φάκελος δεδομένων για τους κατοίκους, με αποτέλεσμα ο καθένας από αυτούς να είναι ύποπτος για οποιαδήποτε προβοκατόρικη ενέργεια στο μέλλον. Ζήτησαν δε παρέμβαση του εισαγγελέα και άσκηση δίωξης σε βάρος των αστυνομικών για κατάχρηση εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» με την οποία συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ένας από τους κατοίκους, οι δικηγόροι σημείωσαν ότι στηρίχτηκε σε τρεις καταθέσεις των εργαζομένων που δούλευαν στη φύλαξη των εγκαταστάσεων, οι οποίοι τον επέδειξαν ως ηθικό αυτουργό, επειδή με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο προέτρεπε σε τέτοιες ενέργειες και ήταν διαρκώς παρών στις κινητοποιήσεις ενάντια στην επένδυση. Τελικά, η εισαγγελέας δεν άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του και επέστρεψε το φάκελο της υπόθεσης στην Αστυνομία για παραπέρα διερεύνηση.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής θα δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στις 11 το πρωί στη Μεγάλη Παναγιά. Στη διαδήλωση καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξαπέλυσε την Παρασκευή δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «ανυπολόγιστες οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις», για να λάβει, ωστόσο, σκληρή απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμου Κεδίκογλου.

Τέλος, με ανακοίνωσή της η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ καταγγέλλει την «πολύμορφη καταστολή που αναπτύσσεται από την κυβέρνηση», με αφορμή την προβοκατόρικη επίθεση στο εργοτάξιο της "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές. Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση είναι καθαρό ποιον έχει στο στόχαστρο: Το λαϊκό κίνημα. Κάνει τα πάντα για να προστατεύσει το "ιερό και όσιο" της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News