default-image

"Υποφέρω κι εγώ με τον πόνο των Ελλήνων" (video)

Ελλάδα
"Υποφέρω κι εγώ με τον πόνο των Ελλήνων" (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πονάει κι εμένα ο πόνος του ελληνικού λαού», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου σε χθεσινή του συνέντευξη του στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ. «Χρειαζόμαστε πια λιγότερη λιτότητα και έμφαση σε ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Αυτό έλεγα πάντα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

Η πρώτη ερώτηση που έκανε η γνωστή δημοσιογράφος, που μίλησε για τραγωδία του ελληνικού λαού, στον πρώην πρωθυπουργό ήταν: «Τι νιώθετε όταν βλέπετε τον πόνο των Ελλήνων;». Η απάντηση του Γ. Παπανδρέου ήταν: «Πονάω κι εγώ γιατί αναγκάστηκα να πάρω πολύ δύσκολες αποφάσεις γιατί απειλούμασταν με χρεοκοπία. Δε μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, αλλά περιμέναμε περισσότερη βοήθεια από την Ευρώπη».

«Όταν εμείς, προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμμά μας, αναγκαζόμασταν να εφαρμόσουμε ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, το όποιο όφελος πετυχαίναμε εκμηδενιζόταν άμεσα από τις ανατιμήσεις του ευρώ. Σε αυτό το θέμα, όπως και σε άλλα, παρεμφερή με τη δομή του ευρωπαϊκού νομίσματος, έπρεπε και πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των εταίρων της ευρωζώνης», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η διαρκής λιτότητα δεν είναι λύση».

Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «σίγουρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις», φέρνοντας για παράδειγμα την ίδια τη Γερμανία αμέσως μετά την ενοποίηση της, όπου σύμφωνα με τον τότε καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ «λιτότητα και μεταρρυθμίσεις δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα».

Σε ερώτηση σχετικά με τα πρώτα θετικά σημάδια στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές δυνατότητες σε πολλούς τομείς, αλλά η προσπάθεια στον τομέα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εφαρμογής ενός προγράμματος εκπαίδευσης ανέργων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αντίστοιχης του φοιτητικού προγράμματος Erasmus.

Για το θέμα της φοροδιαφυγής ζήτησε περισσότερη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο. «Ενώ παίρνουμε μέτρα σε εθνικό επίπεδο όπως κάναμε εμείς στην Ελλάδα με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, π.χ., την ίδια στιγμή βλέπουμε τεράστια κεφάλαια να διακινούνται μέσω τραπεζών σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους. Σε αυτόν τον τομέα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι. Η φοροδιαφυγή είναι παγκόσμιο πρόβλημα και όχι αποκλειστικά ελληνικό. Είναι λάθος και άδικο να "ελληνοποιούνται" όλα τα προβλήματα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Η Ελλάδα έκανε το χρέος της, είπε, αλλά «σαν Ευρώπη αποτύχαμε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των λαών μας. Είμαστε ακόμη διχασμένοι σε πολλά θέματα, από το θέμα της τραπεζικής Ένωσης μέχρι τους τρόπους αύξησης της ανταγωνιστικότητας».

Η Ευρώπη, κατέληξε, χρειάζεται «μια ισχυρή ηγεσία ώστε να καταστεί ένα φωτεινό παράδειγμα για όλο τον κόσμο».

Η συνέντευξη Παπανδρέου στο CNN:

Πηγή: newsit.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News