Ελλάδα

"Χωρίς ριζική μεταρρύθμιση δε θα υπάρξει ανάπτυξη"

Αποφασισμένος να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του μηχανισμού φορολογικής διοίκησης, με άξονες τη διαφάνεια, τη λειτουργία κανόνων και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, σε εκδήλωση που έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης, με θέμα "Χωρίς ριζική διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη".

«Το θέμα είναι πώς θα γίνει η μεταρρύθμιση και με ποια βήματα», είπε, «γιατί οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν μόνον θετικό πρόσημο, αλλά και κάποιοι "την πληρώνουν" και χρήζουν προστασίας».

Ο κ. Θεοχάρης μίλησε με παραδείγματα από την ολιγοήμερη εμπειρία του στο υπουργείο Οικονομικών, για να καταδείξει ότι η ευκολία και η ρουτίνα της γραφειοκρατίας «καταπίνουν» τους στόχους αλλά και τους άξιους υπαλλήλους.

Παράλληλα είπε ότι θα κάνει μικρά και σταθερά βήματα, δίνοντας πρώτος το παράδειγμα στους συνεργάτες του, στα θέματα διαφάνειας και οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δημοσιεύοντας από την αρχή της θητείας του «πόθεν έσχες».

Ο διορισμός του, ως ανεξάρτητου γενικού γραμματέα με πενταετή θητεία, χαρακτηρίστηκε από τους άλλους ομιλητές «η πρώτη μεταρρυθμιστική πράξη της δημόσιας διοίκησης».

Την εκδήλωση, στην οποία κεντρικοί ομιλητές εκτός από τον κ. Θεοχάρη ήταν επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, και ο Ευρωπαίος Μεσολαβητής Ν. Διαμαντούρο, διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σχόλια