default-image

Αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών

Ελλάδα
Αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη Δευτέρα πέρασε από την ελληνική Βουλή η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου. Μαζί της πέρασε και η αύξηση του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών, γεγονός το οποίο αναμένεται να επιφέρει μείωση των αναπληρωτών που προσλαμβάνονται από του χρόνου...

Συγκεκριμένα, από την πρόταση "Μείωση αναπληρωτών καθηγητών μέσω αύξησης ωρών διδασκαλίας" προβλέπεται να εξοικονομηθούν 41,2 εκατομμύρια το 2013 και 61,8 το 2014. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι διδακτικές ώρες αναμένεται από τις 21 να αυξηθούν στις 24 και στην πρωτοβάθμια στις 26 με 27, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση των εκπαιδευτικών. Ήδη ακούγεται ότι οι εκπαιδευτικοί πάνε σε 48ωρες κινητοποιήσεις από τις αρχές Μαρτίου, ενώ το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

«Εφιαλτικό τοπίο για τον εκπαιδευτικό»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κ. Λάζαρο Μάρκου, «σχεδιάζεται μια δέσμη μέτρων που θα εξαθλιώσει τον εκπαιδευτικό και θα υποβαθμίσει τη δημόσια παιδεία. Μέσα από όλα αυτά τα μέτρα δημιουργείται ένα εφιαλτικό τοπίο για τον εκπαιδευτικό. Ήδη έχουν εξαγγελθεί και αναμένουμε ένα αντίστοιχο σχέδιο "Αθηνά", όπως και νέες καταργήσεις σχολικών μονάδων. Θα ενημερώσουμε σχετικά τους γονείς και τους μαθητές και σίγουρα θα οργανώσουμε δράσεις διαμαρτυρίας-απάντηση σε αυτά που σχεδιάζονται και σε τοπικό επίπεδο».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΛΟΥΜΗΣ

«Κόβουν χρήματα, προσθέτουν ώρες»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου "Δ. Θεοτοκόπουλος" κ. Κώστας Πλουμής τόνισε: «Η αύξηση των διδακτικών ωρών είναι μέσα στα πλαίσια που υπαγορεύει η μνημονιακή πολιτική, προκειμένου να γλιτώσει νέες προσλήψεις. Θα έρθει ορθά και κοφτά να μας πει "εγώ σας δίνω δέκα εκπαιδευτικούς, βολέψτε το πρόγραμμα", με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης, άσχετα αν ο εκπαιδευτικός κάνει ό,τι μπορεί για να επιτελέσει σωστά το καθήκον του. Η Πολιτεία, που έχει ήδη περικόψει τις αποδοχές του εκπαιδευτικού, τώρα εντατικοποιεί και τις ώρες διδασκαλίας, πράγμα αδιανόητο».  

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΚΑΖΙΑΝΗΣ

«Θα μείνουν άνεργοι 10.000 αναπληρωτές»

Για «κοροϊδία» κάνει λόγο το μέλος της διοίκησης της ΟΛΤΕΕ κ. Πέτρος Κακαζιάνης, ο οποίος αναφέρει: «Το υπουργείο μάς κορόιδευε λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης ωραρίου και μετά από λίγες μέρες το περάσανε πολύ ύπουλα. Δεν εργαζόμαστε λιγότερο από το μέσο όρο που εργάζονται οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί, δεν ασκούμε μόνο εκπαιδευτικά καθήκοντα, αλλά και διοικητικά, ενώ πολλές φορές καλούμαστε να δουλέψουμε και στο σπίτι. Με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μόνιμων εκπαιδευτικών διασφαλίζουμε ότι του χρόνου θα μείνουν άνεργοι 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί».

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΨΑΛΑΚΗΣ

«1 ώρα μάθημα ίσον 4 ώρες δουλειάς»

Τέλος, ο αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης κ. Ζαχαρίας Καψαλάκης επισήμανε: «Η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και η εξόντωση του Έλληνα εκπαιδευτικού δεν έχει τελειωμό. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης και ταυτόχρονα αμείβονται κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Στις διδακτικές ώρες (21-24 ώρες την εβδομάδα) δεν περιλαμβάνονται οι ώρες του διοικητικού έργου. Επίσης, σημαντικό στοιχείο για την εργασία των εκπαιδευτικών αποτελεί και η μελέτη της UNESCO, η οποία αναφέρει ότι "κάθε ώρα διδακτικού έργου ενός εκπαιδευτικού αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου", δηλαδή ότι 21 ώρες διδασκαλίας ισοδυναμούν με 84 ώρες δουλειάς (16,8 ώρες καθημερινά)».

Ρεπορτάζ:

Ελένη Σταυρουλάκη-Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News