default-image

Μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι χωρίς ΑΜΚΑ-ΑΦΜ

Ελλάδα
Μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι χωρίς ΑΜΚΑ-ΑΦΜ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ παραμένουν 497.187 συνταξιούχοι σε σύνολο 4.412.797 που λαμβάνουν σύνταξη από τα Ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Με επιστολή προς τους διοικητές των Ταμείων ο υπουργός όρισε προθεσμία μέχρι τις 10 Μαρτίου για να συμπληρώσουν τους ΑΜΚΑ (έχουν εντοπιστεί 307.473 κενοί ή λάθος αριθμοί με ευθύνη υπαλλήλων) και τους ΑΦΜ (λείπουν 189.714).

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο υπουργός, «δυστυχώς στο πεδίο των ΑΦΜ διαπιστώνεται μηδενική πρόοδος για την πλειοψηφία των Ταμείων και το ποσοστό των κενών ή λάθος ΑΦΜ εξακολουθεί να παραμένει στο 4% του συνόλου των συντάξεων. Υπάρχουν όμως και ταμεία, π.χ. ο ΟΑΕΕ, που τα κατάφεραν, φτάνοντας την απόκλιση τόσο στον ΑΜΚΑ όσο και στον ΑΦΜ στο 0%.

Σας καθιστώ σαφές ότι δε χωρούν ούτε αναβολές, ούτε ολιγωρίες. Άλλωστε, δεν πρόκειται για μια απλή δέσμευση των διοικήσεων των Ταμείων ούτε για την απλή επίτευξη ενός στόχου. Πρόκειται για έναν εθνικό στόχο, που η υλοποίησή του θα δημιουργήσει στη χώρα μας, για πρώτη φορά, ίσως το καλύτερα ενημερωμένο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης συντάξεων στην Ευρώπη. Γι' αυτό επιβάλλεται και αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η απόκλιση στους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να μηδενιστεί».

Ο υπουργός Εργασίας καλεί τους διοικητές των Ταμείων να επανυπολογίσουν έως τις 20 Απριλίου τις συντάξεις επιβάλλοντας τις εισφορές-μειώσεις που δεν έγιναν (κυρίως σε διπλοσυνταξιούχους).

Σημειώνεται ότι με το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, προβλέπεται η επιβολή ποινικών κυρώσεων σε όσους εκδίδουν συνταξιοδοτική απόφαση στην οποία δεν αναγράφονται οι ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και μάλιστα επισύρεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, ενώ προβλέπεται επίσης ευθεία αξίωση αποζημίωσης κατά του μη συμμορφούμενου οργάνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News