Ελλάδα

Μελετούν αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα

Επιφανείς προσωπικότητες του δημόσιου βίου, με επικεφαλής τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, συμμετέχουν στην Επιτροπή Εργασίας που συγκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, για να μελετήσει και να κάνει εισηγήσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα και στο Σύνταγμα.


Η Επιτροπή Εργασίας, που συνεδριάζει για πρώτη φορά δημόσια σήμερα, ξεφεύγει από τα στενά κομματικά πλαίσια και θα είναι ανοιχτή σε νέες συμμετοχές.


Στην Επιτροπή θα μπορούν να κάνουν προτάσεις επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, ομάδες επιστημόνων, ακόμη και πολιτών που θα θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Τις εργασίες της Επιτροπής θα ξεκινήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας με ομιλία του, που θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, την πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το Κοινωνικό Κράτος και το Κράτος Δικαίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, θα προτείνει ανάμεσα σε άλλα την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, τη διάκριση Εκκλησίας και Κράτους, την αλλαγή του κανονισμού και του ρόλου της Βουλής, καθώς και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει αλλαγή στον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην Επιτροπή, που συνέρχεται στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, μεταξύ άλλων θα συζητηθούν:

• Το Σύνταγμα και η συνταγματική πολιτική.

• Το πολιτικό σύστημα και η λειτουργία του.

• Κεντρικό κράτος ή αποκεντρωμένο με ισχυρή εκλεγμένη αυτοδιοίκηση.

• Οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.

• Το πλαίσιο των δικαιωμάτων και η διασφάλισή τους στη σημερινή περίοδο κρίσης της Δημοκρατίας.

• Το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας και των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Σχόλια