Ελλάδα

"Πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με τα έσοδα"

«Είναι πολύ πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εσόδων», υπογράμμισε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, φέτος προβλέπεται ότι τα τακτικά έσοδα θα είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια λιγότερα από πέρσι, εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς των ληφθέντων μέτρων, βάσει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εκτιμήσεις για μείωση των φόρων εισοδημάτων κατά 15,6%

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρσι, ενώ αναμένεται όπως είπε, να υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στο ΦΠΑ. «Με αυτά τα δεδομένα και με την απόκλιση που είχαμε τον πρώτο μήνα, της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος από τον πρώτο μήνα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα πρέπει να αξιολογείται διαρκώς και να λαμβάνεται υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή λόγω και της περιορισμένης φορολογικής ικανότητας πλέον της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα εντατικοποίηση της προσπάθειας τόσο στις πολιτικές, όσο και στους φοροεισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών στο σκέλος των εσόδων και στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι:

- Από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2013 το πρωτογενές ισοζύγιο ήταν θετικό και διαμορφώθηκε περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ.

- Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,418 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,4% έναντι του περσινού Ιανουαρίου. Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ότι η στέρηση ήταν μόλις 19 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

- Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού χωρίς τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ανήλθε σε 4,374 δισ. ευρώ, σημείωσε δηλαδή αύξηση κατά 17 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ειδικότερα ότι τον πρώτο μήνα υπήρξε υστέρηση εσόδων στο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών κατά 161 εκατ. ευρώ, στους λοιπούς έμμεσους φόρους, όπως για παράδειγμα στον καπνό τα έσοδα ήταν 153 εκατ. ευρώ έναντι 484 εκατ. ευρώ πέρσι τον Ιανουάριο, καθώς και από τα τέλη κυκλοφορίας που ήταν μειωμένα κατά 134 εκατ. ευρώ.

«Διαπραγματευόμαστε με ρεαλισμό»

Από την πλευρά του, ο κ. Αναγνωστάκης, ζήτησε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση με ποιόν τρόπο, αν υπάρχει συνέχεια αυτής της αρνητικής εξέλιξης στο επόμενο τρίμηνο, θα παρέμβει ώστε να αποκλείσει τον πιθανό κίνδυνο για νέα μέτρα.

Πρότεινε επίσης να αξιοποιηθεί «η αναγνώριση του λάθους από τους πιστωτές μας» και να γίνουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, καθώς, όπως παρατήρησε, υπάρχουν μέτρα τα οποία δεν απέδωσαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ή το κόστος ήταν πολύ μεγάλο στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία από ό,τι συνεισέφεραν.

Απαντώντας ο κ. Σταϊκούρας, αφού τόνισε ότι το ζήτημα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών αναγνωρίζεται και από τους εταίρους και τους δανειστές μας, σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει αναπροσαρμοστεί δύο φορές, το Μάρτιο και τον Δεκέμβριο του 2012 και ελήφθη υπόψη η βαθύτερη ύφεση.

«Διαπραγματευόμαστε με ρεαλισμό, υπεύθυνα, σοβαρά, με πράξεις και όχι λεκτικούς ακροβατισμούς και λεονταρισμούς... Τα οικονομικά προγράμματα δεν πρέπει να είναι άκαμπτα, ειδικά όταν η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Οφείλουν να ενσωματώσουν τις παραμέτρους του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος», επισήμανε.

Σημείωσε τέλος ότι τα αποτελέσματα του 2012 επιτρέπουν μια αισιοδοξία. «Αφού πιάσουμε τους στόχους, θα αποκτήσουμε βαθμούς ελευθερίας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε πολιτικές και μέτρα που αποδείχθηκαν κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά», κατέληξε.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του κ. Σταϊκούρα για μείωση των κρατικών εσόδων από τους φόρους εισοδήματος, οι Ανεξάρτητοι ΈΛληνες αναφέρουν ότι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η αποτυχία του μνημονίου, αφού «η κυβερνητική επιδρομή σε μισθούς και συντάξεις είναι από μόνη της αδιέξοδη και ανοίγει το δρόμο για νέες θυσίες».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια