default-image

Γαλλικό ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες-Καστέλι-δρόμους

Κρήτη
Γαλλικό ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες-Καστέλι-δρόμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, καθώς και αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι οι βασικοί τομείς υψηλού γαλλικού ενδιαφέροντος στα ενεργειακά, όπως έγινε σαφές τόσο από τα λόγια του Φρανσουά Ολάντ κατά τη χθεσινή συνάντηση με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο "Χίλτον", όσο και από κορυφαίο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ που παρακολούθησε από κοντά τις επαφές των δύο πλευρών το τελευταίο 24ωρο.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των επιχειρηματιών από τις δύο χώρες έγινε σαφές ότι η γαλλική πλευρά μετέφερε στην ελληνική το έντονο ενδιαφέρον του Oμίλου Total για τις έρευνες υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) που πρόκειται να διεξαχθούν σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη. 

Τον τομέα αυτό εκτιμάται ότι φωτογράφισε χθες και ο πρόεδρος Ολάντ όταν απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα επιχειρηματία, αναφέρθηκε σε «έντονο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο». Επιχειρηματίες πάντως που παραβρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση δεν απέκλειαν το αμέσως επόμενο διάστημα να εκδηλωθεί και ενδιαφέρον από την ιταλική Edison, που ελέγχεται από τη γαλλική EDF, για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ μέσω πιθανής σύμπραξης με κάποιο από τα υφιστάμενα σχήματα.

Θέμα ΑΟΖ και Τουρκία…

Νωρίτερα, πριν την ελληνο-γαλλική επιχειρηματική συνάντηση στο Χίλτον, Ολάντ και Σαμαράς κατά τις δηλώσεις τους από το Μέγαρο Μαξίμου, έκαναν εκτενείς αναφορές στο θέμα της ΑΟΖ και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, όπου κατέστη σαφές το ενδιαφέρον συμμετοχής γαλλικών εταιρειών. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Γάλλου Προέδρου στο θέμα της ΑΟΖ και τη στάση της Τουρκίας, όπου δήλωσε χαρακτηριστικά : «Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη υδρογονανθράκων. Εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί η Γαλλία να συνεκμεταλλευθεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα, θα το κάνει. Και εφόσον συμμετάσχουν γαλλικές εταιρείες στα σχήματα εκμετάλλευσης είναι κατανοητό να ισχύσει όπως ισχύει παντού το Δίκαιο των Θαλασσών».

«Οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο της και αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρώπης. Θα προχωρήσουμε στην κίνηση της ΑΟΖ με τις σωστές κινήσεις. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στον εφοδιασμό Ευρώπης», απάντησε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς.

Ενδιαφέρον για Καστέλι - αυτοκινητόδρομους

Γαλλικό ενδιαφέρον υπάρχει και για το 17% της ΔΕΗ που πρόκειται να πουληθεί όπως και για άλλες επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας έβγαλε η ελληνογαλλική επιχειρηματική συνάντηση που ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα.  Το ενδιαφέρον γαλλικών κολοσσών (EDF) επικεντρώνεται και σε άλλες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως και στην  εκμετάλλευση των  υδρογονανθράκων, στις μεταφορές (ΕΡΓΟΣΕ - αεροδρόμιο στο Καστέλι, αυτοκινητόδρομοι) ενώ παραμένει και το ενδιαφέρον της Suez για τις εταιρείες ύδρευσης, όπου η γαλλική εταιρεία ελέγχει ήδη ποσοστό της ΕΥΑΘ. 

Ο πρώτος κύκλος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί και ξεκινά τώρα ένας νέος κύκλος, όπου πρέπει να γίνουν επενδύσεις στη χώρα. Αυτό τόνισε  μεταξύ άλλων μιλώντας  προς τους Ελληνες και Γάλλους επιχειρηματίες ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  στο Χίλτον και οργανώθηκε από το διεθνές τμήμα του ΣΕΒ και τη Γαλλική Πρεσβεία,  ξεκίνησε με σύντομες ομιλίες του Γάλλου Πρέσβη και των κ. κ. Δ. Δασκαλόπουλου και Αθαν. Λαβίδα από την πλευρά του ΣΕΒ.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος είπε ότι ενθαρρύνει τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα,  μαζί με τις προσπάθειες δημοσιονομικής  προσαρμογής, να υποδεχθεί και νέες επενδύσεις. Οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις είναι ήδη τοποθετημένες στην Ελλάδα είπε ο κ. Ολάντ, αλλά μπορούν να διευρύνουν τις επενδύσεις τους ή και να γίνουν νέες επενδύσεις από μεσαίου μεγέθους   γαλλικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Σαμαράς που μίλησε στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προσελκύσει και να διευκολύνει την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.  Το παρόν στη συνάντηση έδωσαν εκπρόσωποι των γαλλικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως της Lafarge, της Sanofi κά. Από ελληνικής πλευράς ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Αναστ. Καλλιτσάντσης, ο κ. Χρήστος Κομνηνός η κ. Σ. Κουνενάκη, ο κ. Ευριπίδης Δοντάς της Επίλεκτος, ο κ. Γ. Κωστόπουλος των ΕΛΠΕ, ο κ. Θ. Φέσσας, ο κ. Οδ. Κυριακόπουλος της S&B, ο κ. Κ. Μαραγκός, ο κ. Πάνος Μαρινόπουλος της ΦΑΜΑΡ, ο Αρθούρος Ζερβός της ΔΕΗ κά.

Η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για τον τουρισμό:

1. Οι υπογράφοντες προτίθενται να προωθήσουν, σύμφωνα με την αντίστοιχη νομοθεσία αυτών, την ανάπτυξη και την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τους στον τομέα του τουρισμού.  

2.  Οι υπογράφοντες θα επιδιώξουν να διευκολύνουν τις τουριστικές ροές μεταξύ των χωρών τους, σύμφωνα με την αντίστοιχη νομοθεσία και τους αντίστοιχους κανονισμούς τους και με την επιφύλαξη των διεθνών τους υποχρεώσεων, και να ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των ενώσεων των ταξιδιωτικών πρακτορείων και τουριστικών γραφείων τους καθώς και μεταξύ των άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

3. Προκειμένου να καταστήσουν καλύτερα γνωστά στο κοινό του άλλου υπογράφοντος τα τουριστικά τους αξιοθέατα και να αυξήσουν τις διμερείς τουριστικές ανταλλαγές, οι υπογράφοντες προτίθενται να ενθαρρύνουν την αμοιβαία τουριστική προώθηση μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, διαφημίσεων και άλλου προωθητικού υλικού, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς που ισχύουν στον καθένα εξ αυτών.

Για τον σκοπό αυτόν, κάθε υπογράφων θα εξετάζει, επίσης, τις πιθανότητες συμμετοχής σε εκθέσεις, συνέδρια και άλλες τουριστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται στην επικράτεια του άλλου υπογράφοντα, καθώς και τη διοργάνωση ταξιδιών για την ενημέρωση των τουριστικών πρακτόρων, των ταξιδιωτικών δημοσιογράφων και άλλου προσωπικού των ΜΜΕ.   

4. Οι υπογράφοντες, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία των χωρών τους, προτίθενται να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν αμοιβαίως τις επενδύσεις ελλήνων και γάλλων επιχειρηματιών καθώς και κοινοπραξιών στους αντίστοιχους τουριστικούς τους τομείς. Για τον σκοπό αυτόν, θα γνωστοποιούν τακτικά ο ένας στον άλλον τα κίνητρα για τουριστικές επενδύσεις που προβλέπονται από τις εθνικές νομοθεσίες τους καθώς και τις δυνατότητες για ανάλογες επενδύσεις που υπάρχουν σε καθεμία από τις δύο χώρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News