default-image

"Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει την οδό των μεταρρυθμίσεων" (photos)

Ελλάδα
"Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει την οδό των μεταρρυθμίσεων" (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει την οδό των μεταρρυθμίσεων και να αναδημιουργήσει το δημόσιο τομέα της», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο της ομιλίας του σε εκδήλωση του ΣΕΒ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «η επιλογή να στηρίξουμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν επιλογή λογικής, συναισθήματος και καρδιάς».

«Αν η Ελλάδα παρέμενε στη ζώνη του ευρώ για μας θα ήταν δόξα και νίκη για τη ζώνη του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά. «Κάναμε τα πάντα για να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας - και θα ήθελα με την ευκαιρία να χαιρετίσω τη στάση της κυρίας Μέρκελ - έτσι ώστε όλοι να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Κερδίσαμε τη μάχη εκείνη και αυτό το οφείλουμε στην επιλογή που έκαναν οι Έλληνες να επενδύσουν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος,υπογραμμίζοντας ότι ήρθε στη χώρα μας ως φίλος εκφράζοντας την αλληλεγγύη του, και ότι επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία. Όπως ανέφερε, η Γαλλία συνεισφέρει στη διοικητική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τη διοικητική και οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τη Γαλλία», επισήμανε ο κ. Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας ανέλαβε πολύ σοβαρές προσπάθειες που έπεισαν τους Ευρωπαίους εταίρους. 

«Θέλω να εκφράσω ένα μήνυμα εμπιστοσύνης.  Ερχόμενος εδώ εκφράζω τη φιλία που είναι γνωστή, την αλληλεγγύη που ξέρετε, την προσπάθεια που θα γίνει και εσείς προσπάθεια καταβάλλετε», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν ήρθα εδώ να σας πω ότι  πρέπει να κάνετε περαιτέρω πράγματα. Ήρθα για να σας πω ότι πρέπει τώρα να περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο. Η ανάπτυξη είναι η λέξη-"κλειδί". Αυτή που εντέλει πρέπει να αποκατασταθεί στην Ευρώπη. Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη. Τα αναγκαία κεφάλαια για επενδύσεις θα έλθουν μέσω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Oι δυσκολίες που βιώνουν οι μισθωτοί και οι άνεργοι δεν πρέπει να πάνε χαμένες».

Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι πολλές γαλλικές εταιρείες επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ και πολλές άλλες γαλλικές εταιρείες παρέμειναν στη χώρα μας παρά την κρίση. «Χρειάζεται ικανότητα επενδύσεων που θα βοηθήσουν στην Ελλάδα», επισήμανε. «Οι γαλλικές εταιρείες και η Γαλλία οφείλουν να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι από την πλευρά τους οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επενδύσουν με τη στήριξη των κυβερνήσεων. «Πρέπει να χαράξουμε νέες προοπτικές ώστε να μη χαραμιστούν οι νέες γενιές», σημείωσε.  

Στην εκδήλωσηπαρέστησαν, εκτός του κ. Ολάντ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στελέχη της ελληνικής και γαλλικής κυβέρνησης όπως ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και αντιπροσωπεία Γάλλων επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο της συνάντησης ήταν προγραμματισμένη και η υπογραφή της συμφωνίας για την ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδος-Γαλλίας μεταξύ ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF.

Συνάντηση με Βενιζέλο

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη γαλλική πρεσβεία.

Η συζήτηση μεταξύ Βενιζέλου και Ολάντ  περιστράφηκε κυρίως γύρω από δύο θέματα, τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα δύο κόμματα συνεργάζονται και στην Ευρώπη. Επίσης, Βενιζέλος και Ολάντ συζήτησαν για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, αλλά και αντίστοιχων κομμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που αποτέλεσε θέμα συζήτησης και στο γεύμα εργασίας που είχαν νωρίτερα οι δυο τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμη, συζητήθηκαν οι τελευταίες αποφάσεις των Βρυξελλών, θέματα που αφορούν στο ΕΣΠΑ, και ζητήματα κυβερνητικής αλλά κοινωνικής συνοχής.

Μνημόνιο συνεργασίας

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη στο ξενοδοχείο, όπου Σαμαράς και Ολάντ συνάντησαν εκπροσώπους της ελληνικής και της γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ υπογράφηκε και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδος και του αντίστοιχου συνδέσμου της Γαλλίας με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News