default-image

"Δεν ήρθα να πουλήσω όπλα αλλά να βοηθήσω με επενδύσεις" (videos, photos)

Ελλάδα
"Δεν ήρθα να πουλήσω όπλα αλλά να βοηθήσω με επενδύσεις" (videos, photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εκφράζω στον ελληνικό λαό τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που θέλουμε να δείξουμε. Η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό μας. Όταν ακούω τους Έλληνες ηγέτες να μιλούν Γαλλικά πείθομαι για άλλη μια φορά για το πόσο κοντά βρισκόμαστε», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Από την ημέρα που εξελέγην προσπάθησα να πείσω τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το γεγονός ότι η Ελλάδα έπρεπε και πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη», επισήμανε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας: «Πρέπει να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, έπρεπε να γίνουν θυσίες και μεταρρυθμίσεις, πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε δυνατότητα για να πετύχει τους στόχους της».

Αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η οποία φτάνει το 60% στους νέους, ο κ. Ολάντ παρατήρησε ότι «κανένας λαός στην Ευρώπη δεν έχει υποστεί μια τέτοια δοκιμασία».

«Ήρθα στην Αθήνα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Ολάντ. «Είμαι εδώ για να στηρίξω τις επενδύσεις», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «αυτό που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι ανάπτυξη».

«Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς - το άκουσα κι αυτό. Ήρθα για να δείξω αλληλεγγύη και να επανέλθει η εμπιστοσύνη για να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα», τόνισε με έμφαση ο κ. Ολάντ απορρίπτοντας πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι με την επίσκεψή του επιδιώκει να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει γαλλικές φρεγάτες.

«Στηρίζω τη δράση της Ελλάδας και ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό που ήταν η πρώτη χώρα που μας στήριξε στο Μάλι», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, όπως η υγεία, ο τουρισμός (όπου υπεγράφη και σχετική συμφωνία), η φορολογία, αλλά και η διοικητική συνεργασία, τομέα στον οποίο ήδη οι Γάλλοι προσφέρουν βοήθεια μέσω του κλιμακίου της Task Force.

Σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, ο κ. Ολάντ είπε πως «είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» η ύπαρξή τους. «Πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο. Αν μπορέσει η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί αυτά τα κοιτάσματα με την Ελλάδα θα το κάνει», υπογράμμισε.

Αντ. Σαμαράς: "Γαλλικές επιχειρήσεις θα μπουν στις αποκρατικοποιήσεις"

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι με τη Γαλλία «μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, δεσμοί αιώνων, αλλά και ιδιαίτεροι δεσμοί τις τελευταίες δεκαετίες». Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στη στήριξη της Γαλλίας απ' την απελευθέρωση της Ελλάδας ως και την επάνοδο της δημοκρατίας στη χώρα μετά το '74, αλλά και τη στήριξή της στην είσοδο της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη.

«Ενημέρωσα το Γάλλο πρόεδρο για την πρόοδο στην καταπολέμηση του ελλείμματος και τις διαρθρωτικές αλλαγές, μεγάλο και βαρύ τίμημα σε ύφεση και ανεργία», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. «Συζητήσαμε», πρόσθεσε, «για τις ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην ενέργεια, τις κατασκευές, τις μεταφορές, την άμυνα, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και τη δυνατότητα ενεργού ανάμειξης γαλλικών επιχειρήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

«Συζητήσαμε τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει από την κρίση αλλά και μέτρων κατά της ανεργίας που θα θωρακίσουν την κοινωνική μας συνοχή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ήδη η Γαλλία μάς βοηθά σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης», είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως η γαλλική πλευρά «θα βοηθήσει και σε ό,τι έχει να κάνει και με θέματα κτηματολογίου αλλά και σε θέματα διοίκησης». Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφτεί την Αθήνα - με εντολή του κ. Ολάντ - ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών για να να συζητηθούν θέματα λαθρομετανάστευσης, ενώ η γαλλική πλευρά προσφέρθηκε να ενεργοποιήσει και το Ινστιτούτο Παστέρ για να προσφερθεί αρωγή στην ελληνική πλευρά. «Θα συζητήσουμε για τα τεράστια κύματα μετανάστευσης που απειλούν ολόκληρη την Ευρώπη και επιβαρύνουν δυσανάλογα χώρες όπως η Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

«Είχαμε τη δυνατότητα να υπογράψουμε μια συμφωνία σε επίπεδο τουρισμού, ενώ θα εξεταστεί και η δυνατότητα συμμετοχής της Γαλλίας στο ελληνικό επενδυτικό ταμείο για την ενίσχυση της ρευστότητας. Σήμερα θα υπογραφεί επίσης μια συμφωνία μεταξύ των συνδέσμων βιομηχανιών των δύο χωρών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς προσέφερε καθαρή στήριξη στην πολιτική της Γαλλίας στο Μάλι, υποστηρίζοντας ότι με την επέμβασή της έδωσε δείγματα για την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή.

Μετά τις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Γάλλος πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον κ. Σαμαρά, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ολιγόωρης επίσκεψής του στην Ελλάδα,  είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Παπούλια. Σαμαράς και Ολάντ κινήθηκαν πεζή από το Μέγαρο Μαξίμου και περνώντας μέσα από τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου έφτασαν στο γραφείο του κ. Παπούλια.

Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

https://www.youtube.com/watch?v=1ZCCYtzTyL8?feature=player_embedded

Δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ κάθισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απέναντι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκ δεξιών του είχε τον Φώτη Κουβέλη. Ο Γιάννης Στουρνάρας κάθισε δίπλα στον ομόλογό του υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Υποδοχή Ολάντ στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Η υποδοχή που επιφύλαξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον κ. Ολάντ, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα το πρωί της Τρίτης προερχόμενος από την Ινδία, ήταν αντίστοιχη με αυτή που έκανε στην καγκελάριο της Γερμανίας. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ έφτασε στην Αθήνα για ολιγόωρη επίσημη επίσκεψη γύρω στις 11:25 το πρωί, συνοδευόμενος από το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσχοβισί, και έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" από κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Γαλλίας και την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συνοδεύεται από το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αντάλλαξε χειραψία με τους έξι υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" για να τον υποδεχτούν.

Επρόκειτο για τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στη συνέχεια οι Φρ. Ολάντ και Α. Σαμαράς μετέβησαν με το ίδιο αυτοκίνητο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν συνεργασία άνω της μίας ώρας.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Φρανσουά Ολάντ ρώτησε τον Αντώνη Σαμαρά για την οφθαλμολογική επέμβαση στην οποία είχε επιβληθεί και ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Δυστυχώς έχω χάσει την περιφερειακή όραση από το δεξί μου μάτι».

(Video πηγή: enikos.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News