Ελλάδα

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η επίθεση στις Σκουριές

Πολιτικές διαστάσεις τείνει να πάρει η χθεσινή επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική, μετά την κατάθεση ενός από τους φύλακες των εγκαταστάσεων στις Σκουριές, ο οποίος κατονόμασε ως ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης τρία πρόσωπα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ένας από αυτούς είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ότι «είναι παρών σε κάθε διαδήλωση κατά της εταιρείας».

Συγκεκριμένα ο φύλακας κατονόμασε τους Αποστόλη Παπαγεωργίου, Λάζαρο Τόσκα (είναι ο 54χρονος που συνελήφθη) και Μαρία Καδόγλου.

Ο Λάζαρος Τόσκας, πολιτικός μηχανικός, ο οποίος ζει στη Μεγάλη Παναγία - το πιο κοντινό χωριό στην εκμετάλλευση των Σκουριών - είναι ένας εκ των ηγετών του κινήματος που αντιτίθεται στο σχέδιο και κατά τους τελευταίους μήνες έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές δράσεις διαμαρτυρίας.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ο κ. Τόσκας μετείχε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο τοπικό ψηφοδέλτιο που υποστηριζόταν από το ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και το site του ΣΥΡΙΖΑ left.gr, που αναφέρει ότι έγινε «καθ' υπόδειξη δίωξη ανθρώπων επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά των μεταλλείων».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «απορίας άξιον βέβαια είναι πώς ένας απλός υπάλληλος σπεύδει να κατονομάσει τρία συγκεκριμένα άτομα ως ηθικούς αυτουργούς, ανάμεσά τους και ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά την επίθεση... Να σημειώσουμε», συνεχίζει το δημοσίευμα, «πως σε στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών του προέβη χθες και ο γνωστός πρώην υπουργός Χρ. Πάχτας, ως δήμαρχος Αριστοτέλη. Το απόσπασμα από το "Έθνος": "Για ένα σοβαρό γεγονός που έρχεται να προστεθεί σε άλλες επιθέσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από ακραία στοιχεία, που είναι μεταφερόμενα στην περιοχή, έκανε λόγο μιλώντας στο "Έθνος" ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι όλα αυτά γίνονται με την ανοχή μιας πολιτικής δύναμης, του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ακόμη ότι βουλευτές του πραγματοποιούν συχνές επισκέψεις στην περιοχή και πρωτοστατούν στις αντιδράσεις, όπως ο βουλευτής του στην Καστοριά"».

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, ο πρώην υφυπουργός Χρ. Πάχτας, με μηνυτήρια αναφορά προς τον Άρειο Πάγο στις 8/2/2013 είχε κατηγορήσει ευθέως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσφέρουν προστασία σε ομάδες πολιτών που προκαλούν τρομακτικά επεισόδια».

Στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Πάχτας επισημαίνει τα εξής: «Μετά την απόφαση αυτήν και από το Μάρτιο του 2012, ομάδες πολιτών, υπό την προστασία εκλεγμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, δημιουργούν, και μάλιστα οργανωμένα, τρομακτικά επεισόδια. Άγνωστοι δράστες, με κουκούλες και κράνη, επιδίδονται μέχρι και σήμερα σε πράξεις τρομοκρατίας, με εμπρησμούς αυτοκινήτων (μεταξύ των οποίων και το δικό μου στις 30/3/2012), ακόμα και του Δημαρχείου στις 30/3/2012, κάνουν χρήση βομβών μολότοφ, σιδηρολοστών, καδρονιών, πετρών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή εμού του ιδίου, καθώς και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που ψήφισαν υπέρ της επένδυσης».

Σχόλια