Ελλάδα

Ανακοινώνεται το σχέδιο για τα Πειραματικά

Πιθανότατα σήμερα θα ανακοινώθεί από το υπουργείο Παιδείας το συνολικό σχέδιο για τη λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα "Βήμα", η δημιουργία και Τεχνολογικών Πειραματικών Λυκείων που θα συνδεθούν με τα αντίστοιχα ΤΕΙ και θα φέρνουν τους μαθητές τους κατευθείαν σε επαφή με την αγορά, και η σύσταση δεύτερης Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (στα πρότυπα της επιτροπής των πανελλαδικών εξετάσεων) που θα δημιουργήσει «τράπεζα θεμάτων» για την επιλογή των μαθητών.

Οι εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών θα γίνονται σε δύο επίπεδα: στην τελευταία τάξη του Δημοτικού για την εισαγωγή στο Γυμνάσιο και στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου για την εισαγωγή στο Λύκειο.

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν την εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στα Πρότυπα και Πειραματικά για το σχολικό έτος 2013-14.

Όπως έχει αποφασίσει η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) σε σχέδιό της, σύμφωνα με το "Βήμα", για την επόμενη σχολική χρονιά θα ισχύσουν τα παρακάτω για την εισαγωγή των μαθητών και των μαθητριών στα Πειραματικά Σχολεία:

- Η επιλογή των υποψηφίων στα Πρότυπα Πειραματικά νηπιαγωγεία θα γίνει με κλήρωση. Για τα Πειραματικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία τα οποία συνδέονται μεταξύ τους οι απόφοιτοι του νηπιαγωγείου θα εγγραφούν στο συνδεδεμένο δημοτικό σχολείο. Ο αριθμός των παιδιών που μπορεί να εγγραφούν στο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο είναι ίσος με τον αριθμό των αποφοίτων του συνδεδεμένου Πρότυπου Πειραματικού νηπιαγωγείου, προσαυξημένος ως και κατά 50%. Αν το Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο δε συνδέεται με Πρότυπο Πειραματικό νηπιαγωγείο, η εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών θα γίνει με κλήρωση.

- Η εισαγωγή όλων των μαθητών και των μαθητριών στην Α' Γυμνασίου στα Πρότυπα Πειραματικά γυμνάσια θα γίνει με τεστ δεξιοτήτων. Στην ίδια διαδικασία συμμετέχουν και οι μαθητές και μαθήτριες από τα υφιστάμενα δημοτικά και γυμνάσια που συνδέονται μεταξύ τους.

- Η εισαγωγή όλων των μαθητών και των μαθητριών σε κάθε Πρότυπο Πειραματικό λύκειο γίνεται ύστερα από δοκιμασία (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων) όπου θα συμμετέχουν και οι μαθητές ή οι μαθήτριες από τα υφιστάμενα γυμνάσια και λύκεια που συνδέονται μεταξύ τους.

Οι γονείς των υποψήφιων μαθητών θα καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις μέσα στο Μάιο και οι σχετικές εξετάσεις θα γίνουν τον Απρίλιο.

Σχόλια