default-image

Σειρά επαφών του Ευ. Βενιζέλου στο Βερολίνο

Ελλάδα
Σειρά επαφών του Ευ. Βενιζέλου στο Βερολίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Κεντρικό σημείο της επίσκεψης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνει το Ίδρυμα Friedrich Ebert του SPD, με αντικείμενο την Ελλάδα, τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, την Ευρώπη και το ευρώ.

Η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη γερμανική πρωτεύουσα περιορίστηκε σε επαφές με την ηγεσία του "αδελφού" κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών και με στελέχη του SPD που ασχολούνται και με ελληνικά θέματα, στο κλειστό σεμινάριο που διοργάνωσε το "think tank" του κόμματος Ίδρυμα Friedrich Ebert, ενώ η μόνη συνάντηση εκτός σοσιαλδημοκρατικού πλαισίου ήταν με τον Γιούργκεν Τριτίν, εκλογικό υποψήφιο των Πρασίνων, που θεωρούνται ωστόσο συνεργαζόμενη δύναμη του SPD. Ο κ. Βενιζέλος δε συναντήθηκε με κανένα μέλος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ήδη είχε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον πρόεδρο του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον υποψήφιο καγκελάριο Πέερ Στάινμπρουκ, αλλά και με τον εκλογικό υποψήφιο των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν.

Κατά τις συναντήσεις του ο κ. Βενιζέλος ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή των γερμανικών επιχειρήσεων στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας, ενώ επισήμανε την απουσία των Γερμανών από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες στο επίκεντρο της δημοσιότητας στη Γερμανία, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που θέλουν τις κυπριακές τράπεζες να επιτρέπουν το "ξέπλυμα" μαύρου ρώσικου χρήματος. Το SPD, ακόμη και χθες, επανήλθε αποκλείοντας για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο να συναινέσει σε παροχή βοήθειας, «διασφαλίζοντας με τα λεφτά των Γερμανών τις περιουσίες των Ρώσων», όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος του κόμματος για τα δημοσιονομικά Κάρστεν Σνάιντερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για το ζήτημα της Κύπρου, ο κ. Βενιζέλος έχει να μεταφέρει σημαντικά μηνύματα, τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς την κυπριακή ηγεσία. Ο ίδιος πάντως επισήμανε ότι συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη μπορεί να προκύψει ανεξαρτήτως του μεγέθους μιας χώρας, ενώ κάλεσε όλους να λάβουν υπόψη τους τόσο το πολιτικό ζήτημα της Κύπρου που παραμένει ανοιχτό, όσο και τη γεωπολιτική της θέση.

Τον κ. Βενιζέλο συνοδεύουν στο Βερολίνο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και η γραμματέας του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Χριστίνα Μανωλοπούλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News