Ελλάδα

Διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ και ενημέρωση για τα ταξίδια

Έντονες είναι οι διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο αποτίμησης των ταξιδιών και της γενικότερης πολιτικής τακτικής που ακολουθεί τελευταία ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρουσιάσει στην Κεντρική Επιτροπή, το σαββατοκύριακο, τις κατευθύνσεις για την πολιτική δράση του κόμματος σε ό,τι αφορά το επόμενο διάστημα, ενώ προβλέπεται ευρεία συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και την αποτίμηση της δράσης της παράταξης από τις εκλογές μέχρι σήμερα. Οι εργασίες της Κ.Ε. θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής.

Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί κατακόρυφα η συζήτηση για τα πολιτικά και οργανωτικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν πολλά κομματικά στελέχη για τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Κάποια στελέχη επισήμαναν ότι οι συναντήσεις με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ δεν υπήρχε σοβαρός λόγος να γίνουν, ωστόσο όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι σε γενικές γραμμές τα ταξίδια του κ. Τσίπρα ωφέλησαν και το ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα. Κοινή επίσης υπήρξε η πρόθεση να στραφεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο και περισσότερο πλέον στα καθημερινά προβλήματα και τους κοινωνικούς αγώνες.

Τυπικά, η ατζέντα της συνεδρίασης της Κ.Ε. περιλαμβάνει τη συζήτηση για την «εκτίμηση της πολιτικής συγκυρίας και το πρόγραμμα δράσης» και τη «συγκρότηση επιτροπών θέσεων και καταστατικού», αλλά, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος, η συζήτηση θα είναι εφ' όλης της ύλης.

Η συζήτηση αυτή, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, διεξήχθη την Τρίτη στην εννεαμελή Γραμματεία, ένα ευέλικτο πολιτικό όργανο που συγκροτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες για να διαχειρίζεται τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, οπότε και ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου διεξοδικά για τα αποτελέσματα των ταξιδιών του και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι είναι ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να εντείνει την πολιτική του δράση, ενώ έγινε ευρεία συζήτηση για την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή κατάσταση. Είναι πολύ πιθανό μέλη της Κ.Ε. να θέσουν και τα θέματα αυτά στη συνεδρίαση του σαββατοκύριακου.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελέσει ένα βήμα ουσιαστικής διαβούλευσης για την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμάται ότι πρέπει να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητάς του, λόγω και των πολλών κινητοποιήσεων εργαζομένων και αγροτών το επόμενο διάστημα και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, ενώ εκτιμούν ότι σύντομα η κυβέρνηση θα λάβει και νέα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να αυξήσει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση, αλλά και να επικεντρώσει την πίεση στο πρόσωπο του «απόντος πρωθυπουργού» ώστε να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο, όπου, όπως λένε επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «ο Αλέξης Τσίπρας έχει το απόλυτο πλεονέκτημα».

Σχόλια