Ελλάδα

Ενιαία φορολογία για εισοδήματα και περιουσίες

Αφορολόγητο σε τετραγωνικά πρώτης κατοικίας, ανάλογα με τον αριθμό των συνοικούντων και  κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και πραγματική αποτίμηση των αγροκτημάτων ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Όπως στη περίπτωση του χαρατσιού, έτσι και σ' αυτή του ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας, οι Οικολόγοι Πράσινοι τασσόμεθα υπέρ ενός αφορολόγητου τετραγωνικών μέτρων της πρώτης κατοικίας, ανάλογα με τον αριθμό συνοικούντων σε κάθε νοικοκυριό. Από κει και πέρα, για τα δυο πρώτα χρόνια εφαρμογής του, το αφορολόγητο για τον καθένα θα πρέπει να συναρτηθεί με τα 2/3 του ύψους των δηλωθέντων της τελευταίας δεκαετίας (καθώς και άλλων προσκομισθέντων που δεν δηλώθηκαν, επειδή δεν προβλεπόταν στις τότε διατάξεις) και να προσμετρηθούν, σε περίπτωση που υπάρχουν, ακίνητα προερχόμενα από κληρονομιές.


Με τον τρόπο αυτό εξετάζεται το "πόθεν έσχες" μεγάλης μερίδας ιδιοκτητών γης και επιβαρύνονται όσοι δεν είχαν ανάλογα εισοδήματα, με παράλληλη όμως ελάφρυνση εκείνων που παρουσιάζουν αντιστοιχία σε εισοδήματα και ύψος ακίνητης περιουσίας.

Σε μόνιμη βάση, οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε την ενιαία φορολόγηση εισοδημάτων και περιουσιών με τρόπο σαφώς αναδιανεμητικό (κλιμάκωση συντελεστών). Στην περίπτωση των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών και των αγροκτημάτων, είναι απαραίτητο να υπάρξει το κλείσιμο όλων των "παραθύρων", που επιτρέπουν την εκτός σχεδίου δόμηση.

 Όσο η δυνατότητα αυτή δεν αίρεται, πέρα από τις υπόλοιπες στρεβλώσεις, τόσο πιο άδικη καθίσταται η αποτίμηση της πραγματικής αξίας των γαιών και η φορολογική αντιμετώπιση τους, πλήττοντας γεωργούς και αγροτική οικονομία.

Σχόλια