Ελλάδα

Στα κρατικά ταμεία χρήματα δεσμευμένα και αναξιοποίητα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία

Χρηματικά ποσά που προέρχονται από φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και λαθρεμπορία και που είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουμπακιώτη, θα καταλήγουν στα κρατικά ταμεία.  

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του Κώδικα περί Ναρκωτικών, που είναι ήδη στη Βουλή προς ψήφιση, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τους "παγωμένους" τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων για τα επίμαχα αδικήματα. Αναλυτικότερα, θα είναι δυνατή η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ δεσμευμένων καταθέσεων σε τράπεζες κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή όχι μόνο στο στάδιο της ανάκρισης, αλλά και της προανάκρισης, με διάταξη δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.  Σε περίπτωση που οι κατηγορούμενοι συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου θα τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος. Τέλος η νέα διάταξη που θα ψηφιστεί, αφορά και τις εκκρεμείς υποθέσεις, έτσι ώστε να εισρέουν άμεσα στο Δημόσιο Ταμείο τα "παγωμένα" στις Τράπεζες εδώ και καιρό ποσά.

Σχόλια