Ελλάδα

Καταλυτικές οι αλλαγές του σχεδίου "Αθηνά" για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Καταλυτικές αλλαγές στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας φέρνει το σχέδιο "Αθηνά" για τη συνένωση πανεπιστημιακών και τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί η ομοσπονδιοποίηση να γίνει στα πρότυπα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που έχει στην εποπτεία του σημαντικό αριθμό ανώτατων σχολών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει:

* Να μειώσει σε 3 (από 7) τα Πανεπιστήμια στην Αθήνα.

* Να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα το Μετσόβιο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

* Να δημιουργήσει ένα υπερπανεπιστήμιο το οποίο θα συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό, το Γεωπονικό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο. Και τα πέντε αυτά Ιδρύματα θα διατηρήσουν τους τίτλους τους.

* Πιθανόν να δημιουργηθεί και ένα υπερ-ΤΕΙ στην Αθήνα, το οποίο θα συντονίζει σε διοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Επίσης οι υποδομές των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, εργαστήρια κ.λπ.) θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από φοιτητές άλλων πανεπιστημίων.

Για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της επαρχίας φαίνεται ότι οι συγχωνεύσεις θα ακολουθήσουν άλλο μοντέλο. Το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, στα οποία καταγράφονται κάθε χρόνο ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις και ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών εγκαταλείπει τις σπουδές του.

Τα κριτήρια των ενοποιήσεων

Τα βασικά κριτήρια που προσμετρώνται από το υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων είναι τα εξής:

?      Το μέγεθος των Ιδρυμάτων

?      Η αναλογία φοιτητών-διδασκόντων

?      Η διασπορά τμημάτων ανά ΑΕΙ-ΤΕΙ

?      Η ερευνητική δραστηριότητα και η διεθνής αναγνώριση των Ιδρυμάτων

?      Η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και η ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων.

Σχόλια