default-image

"Ζητάμε εκλογές για να κάνουμε νέα διαπραγμάτευση"

Ελλάδα
"Ζητάμε εκλογές για να κάνουμε νέα διαπραγμάτευση"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τα ταξίδια στη Λατινική Αμερική, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για όλους και για όλα, προβλέποντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ενώ ζήτησε διενέργεια εκλογών άμεσα, και πάντως πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή "Νetweek" της ΝΕΤ το βράδυ της Δευτέρας, εκτίμησε ότι, όποτε και αν γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, λέγοντας πως «θέλουμε τις εκλογές για να σταματήσει ο κατήφορος». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε με έμφαση ότι, «ακόμη και αν είμαστε αυτοδύναμοι, θα επιδιώξουμε συμμαχίες», κάνοντας λόγο για μια αριστερή κυβέρνηση, την οποία όμως τη χαρακτήρισε «κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας». Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι σε αυτή την κυβέρνηση μπορούν να συνεργαστούν το ΚΚΕ, δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά ακόμη και δυνάμεις με δεξιές καταβολές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδέχτηκε καμία αντίφαση στα λεγόμενά του, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για «στροφή» στην πολιτική του και επιμένοντας στην κατάργηση του μνημονίου, με παράλληλη επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης της χώρας, ενώ σχολίασε και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, χαρακτηρίζοντας παροδική τη δημοσκοπική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος, καθώς τάχθηκε υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «το μνημόνιο έχει πεθάνει». Στο ερώτημα που τέθηκε από την παρουσιάστρια της εκπομπής κ. Έλλη Στάη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ «σκίσει τη δανειακή σύμβαση», ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι το μνημόνιο «δε βγαίνει» και «έχει πεθάνει» -μάλιστα είπε πως αυτό επισήμανε στις συζητήσεις με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ στις ΗΠΑ - προσθέτοντας πως αυτό που μετέφερε ήταν πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση, «θα το θάψει βαθιά στη γη».

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των θέσεών του, λέγοντας ότι η πολιτική λιτότητας πυροδοτεί την ύφεση, ενώ σε ό,τι αφορά το ευρώ και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη είπε πως «δεν τίθεται ζήτημα».

«Θέλουμε σταθερότητα στην οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο επενδυτής θέλει ασφαλές περιβάλλον, χωρίς γραφειοκρατία, ενώ μίλησε για ιδιωτικοποιήσεις που θα έχουν κοινωνική αποδοτικότητα και συνύπαρξη των ιδιωτών με το Δημόσιο. «Δε θέλουμε να διώξουμε τους επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας ωστόσο σκάνδαλο την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. «Θέλουμε αξιοποίηση και όχι εκποίηση του Δημοσίου», τόνισε, προσθέτοντας πως θα κρίνουμε με βάση το συμφέρον της χώρας και πως χρειάζονται «αμοιβαίες επωφελείς συμφωνίες».

Στο ερώτημα εάν το «ευρώ είναι φετίχ», ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν υπήρχε ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά την πολυφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε «πως εγώ θέλω να αλλάξω το πολιτικό σύστημα, όχι να αντιγράψω τα κακέκτυπα των κακών αρχηγών», σημειώνοντας: «γιατί είναι κακό ένα κόμμα να έχει τάσεις και συνιστώσες;».

Για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη, σημείωσε ότι «μιλάμε για το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας», κάνοντας λόγο για έναν αμοιβαίο διάλογο. Ωστόσο ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του, λέγοντας πως δεν αποτελεί επίσημη θέση του κόμματος η πρόταση που κατέθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο "Εκκλησία και Αριστερά". «Μας ενδιαφέρει», είπε, «να ενώσουμε το λαό και έχουμε θέση υπέρ του εκσυγχρονισμού των σχέσεων της Εκκλησίας με το Κράτος. Με διάλογο και συναίνεση θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα πληρώνεται και ο τελευταίος ιερέας».

Για τις καταλήψεις και τη "Βίλα Αμαλία" ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ενώ επέκρινε τη θεωρία των «δύο άκρων», λέγοντας πως «άκρο είναι μόνο η Χρυσή Αυγή». Χαρακτήρισε δε το κόμμα της Χρυσής Αυγής «εγκληματική συμμορία που δολοφονεί καθημερινά ανθρώπους», ενώ επέκρινε συμβούλους του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, κάνοντας λόγο για ανόητη θεωρία, η οποία διχάζει το λαό. «Μπροστά στην πρεμούρα να αναδείξουν τη θεωρία των δύο άκρων υπάρχει μόνο μία εγκληματική συμμορία που μας ντροπιάζει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμμαχήσει ακόμη και με το διάβολο για να πετύχει αποτελέσματα για τη χώρα, αναφερόμενος στη στάση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη το ΔΝΤ να συγκρουστεί πιο ανοιχτά με τη Γερμανία και όχι με μισόλογα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ δε λέει την αλήθεια στο γερμανικό λαό ενόψει των εκλογών, ότι δηλαδή το πρόγραμμα για την Ελλάδα απέτυχε. Η Βραζιλία, τόνισε ο κ. Τσίπρας, έχει φόβους εξαγωγής της κρίσης από την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο και ανησυχεί για τη γερμανική πολιτική.

Ζήτησε μάλιστα εκλογές άμεσα, και πάντως πριν από τις γερμανικές, ώστε «να σταματήσει η αδιέξοδη πορεία της χώρας», προκειμένου η «επαναδιαπραγμάτευση αυτή να ξεκινήσει πριν από το Σεπτέμβριο (και τις εκλογές στη Γερμανία). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε βέβαιος για την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση όποτε γίνουν οι επόμενες εκλογές. «Όποτε και να γίνουν εκλογές, είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του όπως ακριβώς τις λέει και στο εσωτερικό, με μερικές από αυτές να γίνονται αποδεκτές και από το Γερμανό αξιωματούχο. Υποστήριξε ότι του διεμήνυσε, μιλώντας με αριθμούς, πως η πολιτική που ακολουθείται είναι αναποτελεσματική, ενώ του έθεσε ακόμα δύο θέματα, που δεν του έχουν θέσει άλλες πολιτικές ηγεσίες της χώρας, αυτά του κατοχικού δανείου και της κατάθεσης Χριστοφοράκου για το θέμα της Siemens.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες απεργίες, χαρακτήρισε «εξευτελιστικό» για πολλούς κλάδους εργαζομένων το ενιαίο μισθολόγιο και «αντιδημοκρατική» την επιστράτευση που επέβαλε η κυβέρνηση στην περίπτωση των εργαζόμενων στο μετρό, ενώ αντίθετα υποστήριξε ότι η πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» θα έπρεπε να εφαρμόζεται για παράδειγμα στη «συντεχνία» όσων βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό και δε φορολογούνται για αυτά. Υποσχέθηκε μάλιστα την επιστροφή των μισθών των εργαζομένων σε επίπεδα προ μνημονίου εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, προσθέτοντας πάντως τη φράση «στα πλαίσια των δυνατοτήτων» που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική οικονομία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News