Ελλάδα

Μήνυμα στους απεργούς από την κυβέρνηση

Μήνυμα στους απεργούς στις αστικές συγκοινωνίες για επιστροφή στην εργασία τους στέλνει η κυβέρνηση, αφότου η απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ κρίθηκε παράνομη, μετά την προσφυγή της ΟΣΥ Α.Ε. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν: «Μετά τη σημερινή (σ.σ. Κυριακή) απόφαση της Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης της ΟΣΥ και να λύσουν την απεργία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της».

Τα σωματεία των εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου να κρίνει την απεργία τους παράνομη, προχώρησαν σε έκτακτες συνεδριάσεις προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Η συζήτηση στο δικαστήριο διεξήχθη, απούσας της πλευράς των εργαζομένων, καθώς, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, η κοινοποίηση για την προσφυγή της διοίκησης ανακοινώθηκε στα Σωματεία αργά τη νύχτα.

Οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΘΕΛ (λεωφορεία) συνεχίζουν την απεργία, επισπεύδοντας πάντως τη Γενική τους Συνέλευση που επρόκειτο να γίνει την Τρίτη, για αύριο Δευτέρα το πρωί. Επομένως, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της Συνέλευσης, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα σωματεία του μέσου, λεωφορεία δεν θα κυκλοφορήσουν. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως τελικά και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ αποφάσισαν να τραβήξουν «χειρόφρενο» και αύριο.

Όπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι και στα δύο μέσα είχαν εξαγγείλει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και την Τρίτη.

Από την πλευρά της, η Διοίκηση της ΟΣΥ, η οποία έχει απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις, δηλώνει έτοιμη να συζητήσει για όλα τα ζητήματα, εκτός από ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο. Πάντως, αναμένεται να προσφύγει εκ νέου αύριο Δευτέρα στη Δικαιοσύνη.

Το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις απεργίες σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο, που έχουν εξαγγελθεί έως και για αύριο Δευτέρα.

Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ λειτουργούν κανονικά, όμως, λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» - «Αεροδρόμιο» έως και τη Δευτέρα.

«Όχι» ΣτΕ στο «πάγωμα» της επιστράτευσης στο Μετρό

Παράλληλα, το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό πως απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), που ζητούσε να «παγώσει» (να εκδοθεί προσωρινή διαταγή) η επίταξη του προσωπικού του Μετρό, καθώς και η επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία να «παγώνει» άμεσα τις επίμαχες αποφάσεις του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου Υπουργού, όπως επίσης να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες κυβερνητικές αποφάσεις για τη επίταξη.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό υποστηρίζουν ότι η επίταξη τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια