default-image

Ένα εκατ. λιγότερες αφίξεις τουριστών το 2012

Ελλάδα
Ένα εκατ. λιγότερες αφίξεις τουριστών το 2012

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1 εκατομμύριο άγγιξαν οι απώλειες των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας το 2012, αποτυπώνοντας την κρίση που βίωσε ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που δημοσιεύει σήμερα η "Καθημερινή". Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το ενδεκάμηνο του 2012 μειώθηκαν κατά 474 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, οι αφίξεις από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 4,1%, φτάνοντας σε 13,2 εκατ., ενώ οι αφίξεις στο εσωτερικό της χώρας κατά 7%, φτάνοντας σε 5,2 εκατ. Αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις από την Αγγλία, τη Ρωσία και την Τουρκία, ενώ πτώση σημείωσαν οι αφίξεις από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Για το 2013 οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι θα σημειωθεί ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό. Όμως σε ό,τι αφορά τον εγχώριο τουρισμό, προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο κυριότερος λόγος των απωλειών στις αφίξεις από το εξωτερικό το 2012 ήταν η πολιτική αστάθεια που υπήρχε το Μάιο και τον Ιούνιο, η οποία τροφοδότησε σενάρια κατάρρευσης της οικονομίας και εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Οι τουριστικές εισπράξεις για το ενδεκάμηνο πέρυσι μειώθηκαν κατά 4,6%, αγγίζοντας τα 9,9 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, θετικά κινήθηκαν οι αφίξεις στους άμεσα ανταγωνιστικούς προς την Ελλάδα τουριστικούς προορισμούς.

Τουρκία: Σημειώθηκε νέο ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών το 2012, οι οποίες με αύξηση 1% άγγιξαν τα 31,8 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,2% και από τη Ρωσία κατά 3,8%, ενώ οι αφίξεις από την Αγγλία μειώθηκαν κατά 4,9% και από την Ελλάδα κατά 4,6%. Οι τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 2,5%, αγγίζοντας τα 13,7 εκατ. δολάρια για το 9μηνο πέρυσι.

Κύπρος: Καταγράφηκε αύξηση κατά 3% στις αφίξεις ξένων τουριστών το 2012, που έφτασαν σε 2,64 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου. Από την Αγγλία οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 6% και από τη Γερμανία κατά 8,5%, ενώ από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 42%. Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 11% για το 10μηνο, ξεπερνώντας τα 1,8 δισ. ευρώ.

Ισπανία: Οι αφίξεις για το 2012 αυξήθηκαν κατά 2,7%, φτάνοντας σε 57,7 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία του Ισπανικού Ινστιτούτου ΙΕΤ. Από την Αγγλία αυξήθηκαν κατά 0,3%, από τη Γερμανία κατά 4% και από τη Ρωσία κατά 39,8%. Οι εισπράξεις για το 10μηνο αυξήθηκαν κατά 6,4%, φτάνοντας σε 49,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News