default-image

Στη βουλή η περικοπή του επιδόματος στους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Κρήτη
Στη βουλή η περικοπή του επιδόματος στους ξενοδοχοϋπαλλήλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την περικοπή του επιδόματος ανεργίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, φέρνει στη βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, και ζητά να βρεθεί λύση για τους εποχιακά απασχολούμενους.

Με το άρθρο 39 του Νόμου 3986/2011, «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής  Στρατηγικής 2012-2015»,  τερματίζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 το επίδομα που παίρνουν οι εποχιακά εργαζόμενοι.

Ο νόμος ορίζει ότι από 01/01/2013 εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450)  ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για το υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων , μέχρι την συμπλήρωση των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. Από 01/01/2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας  στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης: «οι εποχιακά εργαζόμενοι απασχολούνται κάθε χρόνο 5 -7 μήνες και παίρνουν επίδομα ανεργίας για τους υπόλοιπους. Κι αυτό συμβαίνει για πολλά χρόνια στη σειρά. Επομένως οι περισσότεροι από αυτούς συγκεντρώνουν στα 4 τελευταία χρόνια πάνω από 18 μήνες ή 450 ημερομίσθια (περίπου 20 μήνες στα 4 χρόνια).

Αν λοιπόν παραμείνει η τροποποίηση της παραγράφου 8, δεν θα λάβει κανείς τους επίδομα ανεργίας και θα υπάρξει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με δεδομένο ότι για το 2012 το επίδομα ήδη μειώθηκε κατά 22% κι από 450 ευρώ έπεσε στα 350 ευρώ».

Ο Βουλευτής Ηρακλείου επισημαίνει προς τον Υπουργό ότι: «η πλειονότητα των ξενοδοχοϋπαλλήλων απασχολούνται σε εποχιακή βάση, γεγονός που καθιστά την επιδότηση της «υποχρεωτικής» ανεργίας τους, πολύ σημαντικό γεγονός για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή αλλά και την επιβίωση των οικογενειών τους».

Τέλος ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να τροποποιηθεί ο Νόμος 3986/2011 ώστε να εξαιρούνται οι εποχιακά απασχολούμενοι, καθώς αποτελεί αδικία σε βάρος τους, αφού «υποχρεούνται» σε μη εργασία κατά τη χειμερινή περίοδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News