default-image

Αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο θέρμανσης

Ελλάδα
Αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο θέρμανσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Ψυχάρη, δήλωσε ότι η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης όχι μόνο δεν μείωσε τα δημόσια έσοδα αλλά καταγράφηκε και αύξηση κατά 20% το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου, έναντι του Ιανουαρίου του 2012.

Το πρώτο 20ήμερο του 2013, τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασαν σε 44,5 εκατ. ευρώ έναντι 37,1 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2012. Πάντως, η αύξηση εσόδων οφείλεται στην κατακόρυφη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης, αφού οι ποσότητες κατέγραψαν κάθετη πτώση ξεπερνώντας μάλιστα το 80%. Από το πετρέλαιο κίνησης τον Ιανουάριο του 2012 εισπράχθηκαν 72,9 εκατ., ενώ το α' 20ήμερο του τρέχοντος μήνα εισπράχθηκαν 38,9 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας μείωση περίπου 30%.

«Ό,τι και να λένε οι αριθμοί οι πολίτες είναι οργισμένοι» τόνισε ο κ. Ψυχάρης και συνέχισε «αν ήταν μικρότερος ο φόρος στο πετρέλαιο, η κίνηση θα ήταν μεγαλύτερη». Ανέφερε μάλιστα ότι «παρότι ο κ. Στουρνάρας είπε σε συνέντευξή του ότι μαθαίνει από τα λάθη των προκατόχων του, σε ό,τι αφορά πάντως την υπερφορολόγηση στους συμπολίτες μας φαίνεται πως δεν έχει διδαχθεί τίποτα από αυτά τα λάθη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News