default-image

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Σόιμπλε-Τσίπρα

Ελλάδα
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Σόιμπλε-Τσίπρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ευρωπαϊκή κρίση και τη λιτότητα αλλά και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε ταυτόχρονα στη Suddeutsche Zeitung και τη γαλλική Le Monde, με αφορμή την 50ή επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης των Ηλυσίων, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.

«Εάν θέλει κανείς να επιλύσει οριστικά διαρθρωτικά προβλήματα δεν μπορεί να αποφύγει μια περίοδο προσαρμογής, η οποία μπορεί να είναι επώδυνη», λέει ο κ. Σόιμπλε στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη διαπίστωση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία υποτιμήθηκαν οι συνέπειες της λιτότητας στην οικονομία των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση. Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό, αυτό το θέμα το συζήτησε και με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Βερολίνο, ενώ όπως λέει ο ίδιος αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, ακόμη και για τη Γερμανία.

«Πιστέψτε με έχω οδυνηρή επίγνωση του γεγονότος ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί πολλά από τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Και αυτό ανεξαρτήτως του ποιος με επισκέπτεται», απαντά ο Γερμανός υπουργός στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν τον συγκίνησαν τα όσα άκουσε από τον κ. Τσίπρα σχετικά με τις επιπτώσεις της λιτότητας στη χώρα μας, για να συμπληρώσει ότι «και ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι Γαλλία και Γερμανία προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας παρατήρησε πως «ο κ. Τσίπρας έχει τις δικές του αντιλήψεις για την επίλυση των προβλημάτων», κάτι το οποίο «είναι θεμιτό». «Στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Ελλάδας δεν αναμειγνύομαι, ωστόσο οι όροι για το πρόγραμμα βοήθειας είναι συμπεφωνημένοι και θα πρέπει να εκπληρωθούν», διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός.

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ακόμη μακριά από μια απόφαση αναφορικά με ένα πακέτο δανειακής βοήθειας». Καταρχήν, σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να εξακριβωθεί εάν τα προβλήματα στην Κύπρο θέτουν σε κίνδυνο συνολικά την ευρωζώνη, καθώς επίσης να συμφωνήσουν η τρόικα και η Κύπρος σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News