default-image

Της αντιγραφής... το ανάγνωσμα για τη λίστα Λαγκάρντ

Ελλάδα
Της αντιγραφής... το ανάγνωσμα για τη λίστα Λαγκάρντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναρίθμητες είναι όπως αποδεικνύεται πλέον οι αντιγραφές που υπάρχουν στη λίστα Λαγκάρντ.

Μέσα από τη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, που ερευνούν τις συνθήκες αλλοίωσης του περιβόητου αρχείου, με την αφαίρεση των ονομάτων των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προέκυψε μια ακόμη αντιγραφή της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, αυτή τη φορά όμως όχι σε κάποιο usb στικ αλλά σε σκληρό δίσκο υπολογιστή και δη υπηρεσιακού, στο υπουργείο Οικονομικών.

Μόνο που και αυτό το αντίγραφο που σχηματίστηκε στο σκληρό δίσκο του υπηρεσιακού υπολογιστή του υπουργείου Οικονομικών διεγράφη με εντολή του Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως καταθέτει στους δυο οικονομικούς εισαγγελείς ο συνεργάτης του πρώην υπουργού Γ. Α., ο οποίος εκλήθη να εντοπίσει τα πρόσωπα με τα 20 μεγαλύτερα ποσά που περιέχονταν στη λίστα και να τα δώσει στη συνέχεια στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως λέει, για να μπορέσει να ελέγξει τα ποσά αυτά αντέγραψε το αρχικό cd της λίστας που του είχε παραδώσει ο πρώην υπουργός στον υπολογιστή του στο υπουργείο. Όταν πήγε, όμως, τον κατάλογο με τα ονόματα των 20 μεγαλοκαταθετών και το αρχικό cd στον πρώην υπουργό Οικονομικών εκείνος του είπε: «Ωραία, ό,τι δούλεψες διέγραψέ το».

Κατά τ' άλλα στη δικογραφία που διαβιβάστηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή από τους οικονομικούς εισαγγελείς προς ενημέρωση των βουλευτών, περιλαμβάνονται καταθέσεις συνεργατών του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο αλλά και τις εξηγήσεις που έδωσαν ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων οι συγγενείς του Ανδρέας Ρωσσώνης, Ελένη Παπακωνσταντίνου και Συμεών Συκιαρίδης.

 Σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου αυτοί, κατά βάση, αναφέρουν ότι δεν είδαν ποτέ το αρχικό cd που έστειλαν οι γαλλικές Αρχές και αποφεύγουν να καταθέσουν οτιδήποτε θα μπορούσε να επιβαρύνει επιπλέον τη θέση του ελεγχόμενου πρώην υπουργού.

Ο δε Ανδρέας Ρωσσώνης αναφέρει στο υπόμνημά του πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά (και με τους Συμεών Συκιαρίδη και την Ελένη Παπακωνσταντίνου) και τους διαβεβαίωσε ότι «ουδεμία παρέμβαση επιχείρησε ποτέ στο κείμενο (σ.σ. προφανώς εννοεί της λίστας)». Και συνεχίζει ο κ. Ρωσσώνης: «Δίδω απόλυτη πίστη στη διαβεβαίωσή του».

Σε άλλο σημείο, ωστόσο, του υπομνήματός του αναφέρει πως ακόμη και «αν ήθελε υποτεθεί ότι-πράγματι- ο πρώην υπουργός νόθευε κείμενο, που εξέθεσε σε αρνητική πολιτική κριτική το όνομά του, είχε στήριγμα αυτοτελές για να ενεργήσει έτσι, χωρίς δηλαδή να απαιτείται, προς παρακίνησή του, οποιαδήποτε ηθική αυτουργία, οιουδήποτε». Με τον τρόπο αυτό προφανώς ο Αν. Ρωσσώνης επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και να αντικρούσει το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας της νόθευσης εγγράφου για το οποίο κλήθηκε ως ύποπτος να καταθέσει ο ίδιος και οι Ελένη Παπακωνσταντίνου και Συμεών Συκιαρίδης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News