default-image

Απάντηση Στουρνάρα στη Βουλή για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Ελλάδα
Απάντηση Στουρνάρα στη Βουλή για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απάντηση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή μετά από σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση.

Σημεία της απάντησης του κ. Στουρνάρα έχουν ως εξής:

«Η προσπάθεια αξιοποίησης των εθνικών περιουσιακών στοιχείων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.  Είναι ένας τομέας με μεγάλη δυναμική, που θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα φέρει έσοδα για το Δημόσιο και κυρίως θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Προς την ίδια κατεύθυνση, κινείται και η διαδικασία αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων.

Η αξιοποίησή τους ανήκει στην αρμοδιότητα της Εταιρείας Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), η οποία διαχειρίζεται τα εξής δεκατρία  Ολυμπιακά Ακίνητα:

1. Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου

2. Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά

3. Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων

4. Πανθεσσαλικό Στάδιο

5. Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου

6. Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδή

7. Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκοπούλου

8. Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας

9. Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC)

10. Κέντρο Γραπτού Τύπου

11. Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου

12. Παμπελοννησιακό Στάδιο

13. Παγκρήτιο Στάδιο

Πολλά από αυτά έχουν παραχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις προς εκμετάλλευση, γεγονός που σημαίνει ότι τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας βαρύνουν το μισθωτή.

Επίσης, η ΕΤΑΔ Α.Ε. έχει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των πρώτων έξι ολυμπιακών εγκαταστάσεων, από την παραπάνω λίστα, πλην του Beach Volley και της Ναυταθλητικής Μαρίνας του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, που έχουν παραχωρηθεί. Το ετήσιο κόστος συντήρησης των προαναφερόμενων έξι εγκαταστάσεων ανέρχεται στο ποσό των 1.100.000 ευρώ.

Για πολλά από τα ολυμπιακά ακίνητα έχουν γίνει ήδη προσπάθειες αξιοποίησης, με εκμισθώσεις και παραχωρήσεις, που αποφέρουν έσοδα για τα ταμεία του κράτους και απαλλάσσουν το Δημόσιο από το κόστος που συνεπάγεται η συντήρησή τους. Παράλληλα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της εμπορικής αξιοποίησής τους, μια σειρά εγκαταστάσεων έχει παραχωρηθεί σε δημόσιους φορείς, δημιουργώντας μια κοινωνική δυναμική στη χρήση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Σε ό,τι αφορά το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, καταρχήν το συνολικό ακαθάριστο κόστος ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004".

Από αυτά, περίπου 2 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από είσπραξη εισιτηρίων, χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα κ.λπ. Από τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ, ποσό 2 δισ. ευρώ δαπανήθηκε για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και για νοσοκομεία. Αυτά τα έργα έμειναν στην κοινωνία.

Κατά συνέπεια, το καθαρό ποσό κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 4,5 δισ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται και παρεμφερή δημόσια έργα, προς όφελος της κοινωνίας, όπως η κατασκευή του ολυμπιακού δακτυλίου, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου κ.λπ.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν νέα δραστηριότητα. Έφεραν τουριστικό ρεύμα στη χώρα. Μόνο από το ΦΠΑ, που εισπράχθηκε από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ελλάδα έλαβε τεράστια δημοσιότητα.

Συνεπώς από την ανάλυση κόστους-οφέλους προκύπτει ότι υπήρξε καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.  

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες περάσαμε στη λήθη. Φταίμε εμείς οι ίδιοι που αφήσαμε την Ελλάδα και  μπήκε στη μεγάλη κρίση. Δε φταίνε οι Αγώνες γι αυτό. Το 2004 ήταν μια σημαντική στιγμή για τον Ελληνισμό.

Παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν στον τομέα αυτό.

Η περαιτέρω αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων αρμοδιότητας ΕΤΑΔ Α.Ε. εξετάζεται στο πλαίσιο του εκπονούμενου συνολικού επιχειρησιακού σχεδίου αξιοποίησης ακινήτων. Το εν λόγω σχέδιο θα βασιστεί σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση  και όχι σε αποσπασματικές λύσεις, που δεν πετυχαίνουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη, τόσο για τα δημόσια έσοδα, όσο και για ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων.

Η αντιπολίτευση ερμηνεύει την προσπάθεια αξιοποίησης των εθνικών περιουσιακών στοιχείων, ως την πλήρη αποξένωση του Δημοσίου από την περιουσία του. Αυτό δεν είναι σωστό.

Είμαι της άποψης ότι το Δημόσιο αποξενώνεται από την περιουσία του, όταν την αφήνει να ρημάζει και να γίνεται λεία και πεδίο πολλαπλών καταπατήσεων, όπως γλαφυρά αποκαλύπτουν και τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, στα οποία αναφέρεται η ερώτησή σας.

Οι εικόνες εγκατάλειψης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, όσο και των περιβαλλόντων χώρων τους δε συνάδουν με μια χώρα που αναζητά μια καινούργια προοπτική. 

Έχουμε δυνατότητες, πρέπει να τις αξιοποιήσουμε και θα το κάνουμε.

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας, δημιούργησε αξιόλογες υποδομές στον αστικό ιστό της Αθήνας, και σε άλλες πόλεις, και έδειξε ότι μπορούμε να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά, με θεαματικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να τονίσω ότι η μετολυμπιακή αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, που απασχόλησε όλες τις χώρες, όπου διεξήχθησαν Ολυμπιακοί Αγώνες, ακόμη και εκείνες που είχαν πλήρες σχέδιο μετολυμπιακής χρήσης.

Λαμβάνοντας υπόψη την επίσπευση των προσπαθειών, που γίνεται στον τομέα της αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, και όχι μόνο, και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, προσδοκώ ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουμε λόγο για αξιοποιημένες εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News