Ελλάδα

5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών-ΠΑΝΕΚΦΕ (www.ekfe.gr) διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά τον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Εργαστηριακό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2013.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ της Α' και Β' τάξης.

Είναι ο μοναδικός διαγωνισμός όπου οι μαθητές λειτουργούν ως τριμελείς ομάδες και όχι ως άτομα, εξετάζονται σε πειραματικές πρακτικές, τα δε θέματα του διαγωνισμού είναι πειραματικές εργασίες στη Φυσική ,τη Χημεία και τη Βιολογία.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση μέσα από τα ΕΚΦΕ της ένταξης του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη λειτουργία πειραματικών διατάξεων και λήψη μετρήσεων, καθώς και η χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας ως μέσο για την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 19 Ιανουαρίου από τις 9:30 στο ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας στην Αθήνα (3ο ΓΕΛ. Ν. Φιλαδέλφειας, Θεσ/νίκης και Λαχανά 7).

Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν, με δικά τους έξοδα, 61 τριμελείς ομάδες μαθητών από όλες τις περιοχές της χώρας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ρέθυμνο, από την Κέρκυρα μέχρι τη Χίο, οι οποίες πρώτευσαν σε πρώτη φάση στους τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν στα ΕΚΦΕ στις 8 Δεκεμβρίου 2012. Στους προκριματικούς τοπικούς διαγωνισμούς συμμετείχαν φέτος 328 Λύκεια με 351 ομάδες και 1.053 μαθητές και μαθήτριες.

Οι δύο καλύτερες ομάδες μαθητών θα μας εκπροσωπήσουν στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών που φέτος θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο την περίοδο 17-23 Μαρτίου 2013.

Η 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών διοργανώνεται από την European Union Science Olympiad - EUSO (http://www.euso2013.lu).

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου εκδήλωση για τη βράβευση των μαθητών του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικών Επιστημών της ΠΑΝΕΚΦΕ και ομιλία του Διονύσιου Σιμόπουλου, ειευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με θέμα "Η Γένεσις του σύμπαντος: Το καθιερωμένο πρότυπο και το σωματίδιο Higgs". Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 6948/618.640 (Καμπούρης Κώστας) και 6977/391.479 (Τουντουλίδης Γ.).

Σχόλια