Ελλάδα

Τρεις κάλπες εισηγείται η Διάσκεψη των Προέδρων

Τρεις κάλπες εισηγείται, κατά πλειοψηφία, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Σώματος για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, επέμειναν πως οι κάλπες πρέπει να είναι όσα και τα πρόσωπα για τα οποία έχει προταθεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια με την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης.

Το αίτημά του για τέσσερις κάλπες επανέλαβε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας πως οποιαδήποτε άλλη επιλογή προσβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου και παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.

Ανάλογη ήταν νωρίτερα η τοποθέτηση και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαρακτήρισε αδιανόητο να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία και να ακολουθείται μία διαδικασία που θα αίρει -όπως υπογράμμισε- τη μυστικότητα της ψήφου.

Σκληρή ήταν απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για απίστευτο πολιτικό θράσος. Δυστυχώς δεν διδάσκονται τίποτα, είναι αμετανόητοι, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος κατά την εισήγησή του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αλλά «τα κτυπήματα που υπέστη η σκευωρία -εμπνευστής της οποίας ήταν ο κ. Τσίπρας- ήταν αλλεπάλληλα». Αύριο όμως, διεμήνυσε, λήγει και τυπικά η απόπειρα ρεσάλτο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της διαδικασίας η Διάσκεψη των Προέδρων δεν κατέληξε πώς θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, δηλαδή αν θα προστεθούν οι ψήφοι από όλες τις κάλπες ή θα υπολογιστεί κάθε μία ξεχωριστά, καθώς στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο να μην παραπεμφθεί κανένα πρόσωπο σε επιτροπή προκατρκτικής εξέτασης. Για το θέμα αποφασίστηκε να υπάρξει διαβούλευση το απόγευμα ανάμεσα στα κόμματα.

Ανοικτό παραμένει αν κάθε βουλευτής υποχρεούται να προσέλθει να ψηφίσει σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν ή αν θα έχει τη δυνατότητα να προσέλθει σε μία μόνο κάλπη. Όμως, όπως επισημάνθηκε, αν  βουλευτές επιλέξουν να ρίξουν ψηφοδέλτιο σε μία μόνο κάλπη, τότε παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Αντίστοιχα, τονίστηκε πως δεν  μπορεί βουλευτής να υποχρεωθεί να ψηφίσει σε όλες τις κάλπες.

Το μόνο που δεν σκέφτηκαν ακόμη οι υποστηρικτές αυτής της καινοφανούς θεωρίας είναι χρωματιστά, φωσφοριζέ ψηφοδέλτια με διαφανείς φακέλους, σχολίασε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε πως το σωστό είναι να υπάρχει κάλπη για κάθε πρόσωπο από τα προτεινόμενα προς διερεύνηση, «ώστε ο καθένας να μπορεί να διαλέξει σε ποια από αυτά νομίζει ότι πρέπει η Προκαταρκτική Επιτροπή να εξετάσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και να είναι υποχρεωμένοι όλοι οι βουλευτές να ρίξουν χαρτί και στις τέσσερις κάλπες.  

«Η συγκυβέρνηση κουκουλώνει την υπόθεση Λαγκάρντ και συγκαλύπτει τους διεφθαρμένους και τους απατεώνες», αντέδρασε η Χρυσή Αυγή για την εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να στηθούν τέσσερις κάλπες «για να λάμψει η αλήθεια και να επέλθει πολιτική κάθαρση. Οι κλέφτες να πάνε στη φυλακή και να δημευθούν οι περιουσίες τους».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική» την απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του προεδρείου της Βουλής για την ψηφοφορία με τρεις κάλπες.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η μεθόδευση αυτή αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά να μην παραπεμφθεί κανένας ενώ γενικότερα εντάσσεται στη μεθόδευση για «κουκούλωμα» της υπόθεσης.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επαναλαμβάνει, τέλος, τη σταθερή της θέση να γίνει η ψηφοφορία με τις τέσσερις κάλπες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια