Ελλάδα

Έμαθαν να φτιάχνουν σαπούνι (photos)

Την ευκαιρία να μάθουν πώς γίνεται η παραγωγή του ελαιολάδου, ποια ήταν η χρησιμότητά του τα παλιά χρόνια, όπως και σε ποιους άλλους τομείς μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέρα από τη μαγειρική, αλλά και να φτιάξουν με τα χέρια τους σαπούνι, ως λιλιπούτιοι σαπωνοποιοί, είχαν οι μικροί μαθητές και οι μικρές μαθήτριες του 75ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου.  

Τη δυνατότητα αυτή της γνώσης και της επιστροφής στην παράδοση στα παιδιά από τη νηπιακή ηλικία προσφέρει ο Δήμος Ηρακλείου, στα πλαίσια συνεργασίας με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού, συνεχίζοντας τα βιωματικά μαθήματα κρητικής διατροφής, κουλτούρας και σεβασμού προς το περιβάλλον. Και όπως είναι φυσικό, η μετάδοση της γνώσης γίνεται από τους μεγάλους... στους μικρούς.

Η ομάδα Ηλικιωμένων Εθελοντών Συμβούλων Υγιεινής Διατροφής 1ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Ηρακλείου μεταδίδει εμπειρία και γνώση και προσπαθεί να παντρέψει τον πολιτισμό με την παράδοση και να μεταφέρει στους μικρούς μαθητές την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για το μήνα Ιανουάριο τα βιωματικά μαθήματα αφορούν τη δημιουργία φυσικού σαπουνιού από ελαιόλαδο, κάτι που είχαν την τύχη όχι μόνο να δουν από κοντά, αλλά και να συμμετέχουν στην παραγωγή του τα παιδιά του νηπιαγωγείου την περασμένη Παρασκευή.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί. Τα παιδιά όλο χαρά, αλλά και αγωνία, πήραν θέση στους πάγκους τους και υπό τις καθοδηγήσεις των μεγαλυτέρων-εθελοντών συμβούλων υγιεινής διατροφής 1ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Ηρακλείου, της προϊσταμένης του 75ου Νηπιαγωγείου κ. Ευτέρπης Χατζηγεωργίου, του υπόλοιπου διδακτικού προσωπικού, και με συντονίστρια την κ. Δέσποινα Μαθιουδάκη, μπήκαν στο μαγικό κόσμο της χημείας και της δημιουργίας. Κάπως έτσι, άρχισαν να αναμειγνύουν τα υλικά, φτιάχνοντας για πρώτη φορά σαπούνια με τα ίδια τους τα παιδικά χεράκια, βάζοντας όλη την τέχνη αλλά και τη φαντασία που ένα μικρό παιδί μπορεί να διαθέτει.

«Τα παιδιά συμμετείχαν στην όλη δράση με μεγάλο ενδιαφέρον και προσήλωση. Πάντα, όταν είναι να φτιάξουν κάτι, ενθουσιάζονται. Παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την ανάμειξη των υλικών και περιμένουν με μεγάλη αγωνία το τελικό αποτέλεσμα. Τα περισσότερα  παιδιά δε γνώριζαν ότι το χρησιμοποιημένο λάδι το ανακυκλώνουμε και φτιάχνουμε σαπούνι. Ωστόσο, κάποια θυμήθηκαν ότι και οι γιαγιάδες τους φτιάχνουν σαπούνι κατά αυτόν τον τρόπο και όλη αυτή η διαδικασία ήταν πολύ εποικοδομητική», μας είπε η προϊσταμένη του 75ου Νηπιαγωγείου κ. Χατζηγεωργίου.  

Παράλληλα όμως μέσα από αυτή τη δράση τα παιδιά έλαβαν γνώσεις για τα οφέλη που προσφέρουν το δέντρο της ελιάς και το ελαιόλαδο. Αποκόμισαν πολλές πληροφορίες σχετικά με το πού χρησιμεύουν τα φύλλα, ο καρπός, ο κορμός και κατόπιν έγινε συζήτηση για τα σημαντικά που προσφέρει στον άνθρωπο το λάδι σαν τροφή, σαν καλλυντικό αλλά και μέσα από την ιατροφαρμακευτική του δράση. «Επειδή η Κρήτη διαθέτει πλούσια φύση και τα παιδιά έχουν το προνόμιο να ζουν σε ένα υπέροχο περιβάλλον, τέτοιου είδους δράσεις θα τα βοηθήσουν ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη παιδεία προκειμένου να εξοικειωθούν με τα προϊόντα που μας χαρίζει και να μάθουν να τα σέβονται. Εύχομαι όταν θα μεγαλώσουν να θυμούνται αυτό που κάναμε. Είναι καλό από αυτή την τόσο μικρή ηλικία τα παιδιά να δέχονται ερεθίσματα. Πρέπει όσο μπορούμε να τα κρατάμε κοντά στην παράδοση, στα ήθη και στα έθιμα, και το σχολείο είναι ένα χώρος που μπορεί να προσφέρει και αυτή τη γνώση στα παιδιά. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι και το νηπιαγωγείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία», πρόσθεσε η κ. Χατζηγεωργίου.

Ανάλογες δράσεις αξίζει να σημειωθεί ότι θα γίνουν στις 18 Ιανουαρίου στο 40ό και 50ό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και στις 25 του μήνα στο 38ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια