Ελλάδα

Έξαρση της γρίπης στη χώρα μας από τα τέλη Ιανουαρίου

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η κυκλοφορία του ιού της γρίπης την πρώτη εβδομάδα του 2013 στη χώρα μας, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει, όπως κάθε χρόνο, έξαρση της γρίπης από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της εποχικής γρίπης. Καθησυχαστικό εμφανίζεται ωστόσο το ελληνικό υπουργείο Υγείας για τις διαστάσεις, που λαμβάνει η γρίπη στην Αμερική.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε φέτος νωρίτερα η έναρξη της περιόδου αυξημένης κυκλοφορίας της γρίπης, η οποία βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο σημείο της έντασής της κυρίως στις ανατολικές και μεσοδυτικές πολιτείες. Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξανόμενη κυκλοφορία του ιού της γρίπης αναφέρεται ήδη από τις σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την πρόβλεψη ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα στελέχη που κυκλοφορούν είναι οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1)2009pdm, καθώς και ο τύπος Β, που, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης 2012-2013.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν όμως να εμφανιστούν και σ' ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Η διασπορά του ιού ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες,  που αυτήν τη στιγμή επικρατούν στη χώρα.

Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

1. Ο έγκαιρος εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και σημειώνει ότι τηλεφωνική έρευνα τον Δεκέμβριο 2012 ανέδειξε πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στον γενικό πληθυσμό (10,5%).

2. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

3. Η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών. Θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, όταν υπάρχει σαφής κλινική υποψία γρίπης.

Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

Σχόλια