default-image

"Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων"

Ελλάδα
"Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων» ανάμεσα «στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας με τον θεσμικό της ρόλο» και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει «καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle με αφορμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Αναφορικά με την αυριανή του συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας είπε: «Κατά αρχάς, δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη».

Επισήμανε εξάλλου ότι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι στην κυβέρνηση μελλοντικά, πρέπει να υπάρξει από τώρα ένας δίαυλος επικοινωνίας.

«Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς. Άρα το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος. Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και την γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής».

Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για τις αιτίες τις κρίσης όσο και για τον τρόπο και την μέθοδο με τους οποίους θα ξεπεραστεί. Δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί, όπως τονίζει, ότι τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα έχουν αποτύχει.

«Συνεπώς θα πρέπει με βάση αυτά τα δεδομένα και αυτά τα αποτελέσματα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι, δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται να δούμε όλοι τρόπους μέσα από τους οποίους, και οι δύο πλευρές, θα καταφέρουν να πετύχουν, διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού».

«Και το πρώτο βήμα για να καταλήξει κανείς κάπου είναι να συζητά», συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας.

Σ. Κεδίκογλου:

Δύσκολο να παρακολουθήσουμε τις μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα

«Είναι δύσκολο ακόμα και στον τελευταίο Έλληνα να παρακολουθήσει τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα και την μετάλλαξη του κόμματός του σε ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και συνιστώσα εξωτερικού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

«Στη σημερινή του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας στην Deutsche Welle εκλιπαρεί για συνάντηση με την κ. Μέρκελ», είπε ο κ. Κεδίκογλου, διερωτώμενος αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή για απλή συνωνυμία «με τον κ. Τσίπρα που λίγους μήνες πριν διαδήλωνε στο πεζοδρόμιο κατά της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την ως ανεπιθύμητη».

«Σήμερα ζητάει "συμφωνία με τη Γερμανία για να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα της Ελλάδας". Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή για απλή συνωνυμία με τον κ. Τσίπρα που δεσμευόταν στον Ελληνικό λαό, ότι θα καταργούσε με έναν μόνο νόμο μνημόνιο και δανειακή σύμβαση;», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να καταλήξει πως «οι Έλληνες και γνώση έχουν και - δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα - και μνήμη έχουν».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News