default-image

"Οι κοινοβουλευτικοί κανόνες δεν παραβιάζονται"

Ελλάδα
"Οι κοινοβουλευτικοί κανόνες δεν παραβιάζονται"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από την Επίδαυρο, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της 191ης επετείου της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, απάντησε σε ερώτηση για το αν δημιουργείται πρόβλημα με πολλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που επικυρώνει η Βουλή. «Η κυβέρνηση έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ο κανονισμός τηρείται απολύτως, με ευλάβεια και νομίζω ότι οι κοινοβουλευτικοί κανόνες δεν παραβιάζονται. Από εκεί και πέρα αν κάποιες πολιτικές παρατάξεις ή κάποιοι συνάδελφοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει περισσότερο χρόνο στη συζήτηση αυτών των νομοσχεδίων είναι θέμα προσωπικό και όχι παραβίασης του κανονισμού», σημείωσε.

Σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και το πόσες κάλπες θα τοποθετηθούν στη Βουλή, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι αυτό θα το αποφασίσει η διάσκεψη των προέδρων την Τρίτη και πρόσθεσε ότι από τις συνεννοήσεις που έχει κάνει με τα κόμματα πιστεύει ότι στο τέλος θα ομοφωνήσουν.

Σε άλλη ερώτηση, για το αν πρέπει, στο πλαίσιο ανάκτησης της αξιοπιστίας των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος, να τοποθετηθούν τόσες κάλπες όσες και οι προτεινόμενοι από τα κόμματα, υπογράμμισε ότι «η συζήτηση προκύπτει γιατί ο κανονισμός δεν είναι απολύτως σαφής. Εάν ήταν σαφής δεν θα είχαμε ζήτημα, γι' αυτό ακριβώς συγκάλεσα τη διάσκεψη των προέδρων, που είναι το ανώτατο όργανο, θα ζητήσω και τη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και πιστεύω ότι μέσα από τις συζητήσεις που έχω κάνει θα πετύχουμε ομόφωνη απόφαση, τέτοια που δεν θα αμφισβητείται τίποτα, ούτε το αποτέλεσμα, ούτε η διαδικασία».

Επιπλέον συμπλήρωσε ότι «για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος πρέπει να γίνουν πολλά. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πρέπει κατ' αρχήν αυτό να μπει στον δημόσιο διάλογο. Πιστεύω ότι τώρα που τα θέματα της οικονομίας και τα εργασιακά έχουν βρει τον δρόμο τους, όχι έχουν λυθεί, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να κάνουμε, αλλά θεωρώ ότι στον δημόσιο διάλογο μπορούν να μπουν και τα θέματα τα θεσμικά και των κανόνων που θα οργανώσουν καλύτερα το κράτος. Θα οργανώσουν καλύτερα τη διαφάνεια, θα τη θωρακίσουν και θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων».

Για την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε: «Νομίζω πως είναι ομόφωνη αντίληψη ότι απαιτούνται να γίνουν αλλαγές και πιστεύω ότι μέσα από τον δημόσιο διάλογο θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεννόηση έτσι ώστε να είναι μια διάταξη που να εκφράζει όλους».

πηγή: real.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News