default-image

Η τρόικα απαίτησε να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου!

Ελλάδα
Η τρόικα απαίτησε να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εσπευσμένη μετατροπή της μορφής του «πακέτου» των 6 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών αργά το βράδυ της Παρασκευής με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί προβληματισμός και καχυποψία στα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομιών Γιάννης Στουρνάρας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής οι 5 από τις συνολικά 6 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που συνιστούν προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση του υπολοίπου ποσού της δόσης του Ιανουαρίου - επανακατατέθηκαν στη Βουλή με την μορφή νομοσχεδίου που πήρε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Όπως τόνιζαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αυτό έγινε γιατί υπήρξε δυσφορία από τους δανειστές για την επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά τον συγκεκριμένο τρόπο νομοθέτησης.

Οι ίδιες πληροφορίες, θέλουν την κυβέρνηση να είχε προγραμματίσει να ψηφιστούν οι Πράξεις έως τις 21 Ιανουαρίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup ωστόσο, υπήρξε «απαίτηση» όχι μόνο για την «μετατροπή» τους σε νομοσχέδιο αλλά και για την συζήτηση και ψήφιση του πριν το Euroworking group της ερχόμενης Τρίτης.

Για ποιο λόγο; Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει την σημασία του κατεπείγοντος και με αυτή η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή μια σειρά διατάξεων από την στιγμή που θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να περιμένει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την ψήφιση για την εφαρμογή της. Εντός 40 ημερών κατατίθεται στο κοινοβούλιο και εντός 3 μηνών πρέπει  να κυρωθεί από αυτό. Στο μεσοδιάστημα τα άρθρα εφαρμόζονται κανονικά. Την πρακτική αυτή λοιπόν εκμεταλλεύτηκε η σημερινή κυβέρνηση  προκειμένου να πείθει τους εταίρους ότι έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και από την άλλη να γλιτώνει - έστω και προσωρινά - την επίπονες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Πάντως, όπως εξηγούσε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος: «Τέλος οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μόνο αν γίνει σεισμός θα νομοθετήσουμε ξανά έτσι».

πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News