default-image

Ζήτημα χρόνου η κατάθεση των συντεταγμένων για τον καθορισμό της ΑΟΖ στον ΟΗΕ

Ελλάδα
Ζήτημα χρόνου η κατάθεση των συντεταγμένων για τον καθορισμό της ΑΟΖ στον ΟΗΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέμα χρόνου αποτελεί η κατάθεση στον ΟΗΕ από την κυβέρνηση των συντεταγμένων για τον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ. Η συγκεκριμένη απόφαση προέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του υπουργείου Εξωτερικών που είχε ταχθεί υπέρ μιας πιο μετριοπαθούς προσέγγισης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν,πως μια πιθανή τουρκική αντίδραση σε μία μονομερή ενέργεια της Ελλάδας στο Αιγαίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και θερμό επεισόδιο, διακοπή των διερευνητικών επαφών ή κατάθεση συντεταγμένων και από την τουρκική πλευρά με ταυτόχρονες έρευνες τουρκικών ερευνητικών σκαφών σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα οποία η Τουρκία θεωρεί αμφισβητούμενα.

Ήδη η Άγκυρα, μέσα από διαρροές του τουρκικού Τύπου, διαμηνύει στην Αθήνα ότι αν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, τότε και η Τουρκία θα καταθέσει τις δικές της συντεταγμένες, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι στην πράξη θα ακυρωθούν οι διερευνητικές επαφές.

Οι υπέρμαχοι, πάντως, της σκληρής γραμμής από τον στενό κύκλο του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι αν η Ελλάδα μείνει άπραγη εξαιτίας των τουρκικών αντιδράσεων, τότε κινδυνεύει να δημιουργήσει status quo απώλειας κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Η απόφαση για κατάθεση των συντεταγμένων των εξωτερικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ φέρεται να προτάθηκε από συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ως αντίδραση στο γεγονός ότι την περασμένη άνοιξη η Άγκυρα παραχώρησε άδειες ερευνών και σε οικόπεδα που αποτελούν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ωστόσο, η ιδέα αυτή είναι παλαιότερη.

πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News