Ελλάδα

Αλλαγή κλίματος με οριακό προβάδισμα Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Οριακό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με διαφορά 0,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει, για πρώτη φορά έπειτα από μήνες, η δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής, αποτυπώνοντας την αλλαγή κλίματος που καταγράφεται στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία από τον Αλέξη Τσίπρα, με ποσοστό 48% έναντι 24% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, 25% σε σωστή, 5% ούτε σε σωστή ούτε λάθος, ενώ γνώμη δεν εκφράζει το 2%.

Εκτίμηση πολιτικής επιρροής

Με 0,5% προηγείται στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η ΝΔ με 29% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 28,5%. Το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝ.ΕΛ. συγκεντρώνουν 8%, η Χρυσή Αυγή 10%, η ΔΗΜΑΡ 7% και το ΚΚΕ 5,5%.

Δημοτικότητα πολιτικών κομμάτων

Σημαντικές απώλειες έχει υποστεί η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Χρυσής Αυγής, ενώ τη μεγαλύτερη «ζημιά» έχει υποστεί το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, λόγω της διάσπασης.

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πτώση 3 μονάδων από το Δεκέμβριο (από 21% σε 18% τον Ιανουάριο), η ΝΔ άνοδο 3 μονάδων (από 35% το Δεκέμβριο σε 38% τον Ιανουάριο), το ΚΚΕ παραμένει στο 27% ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πτώση 6 ποσοστιαίων μονάδων (από 41% σε 35%), οι ΑΝΕΛ καταγράφουν σημαντική πτώση 12 μονάδων (από 43% σε 31%) η ΔΗΜΑΡ μικρή πτώση (από 45% σε 44%) και η Χρυσή Αυγή 6 μονάδων (από 19% σε 13%).

Καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα

Προβάδισμα στην τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, έναντι μίας δυνητικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δίνει το των πολιτών.

Το 40% εκτιμά ότι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι αυτή της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και το 23% μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, το 24% τον Αλέξη Τσίπρα, το 25% κανέναν από τους δυο, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 4% δεν εκφράζει γνώμη.

Καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης

Εξακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στην προτίμηση των πολιτών για το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, παρατηρείται, ωστόσο, μία καθοδική πορεία.

Αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών

Η πλειοψηφία εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν χρειάζονται εκλογές , ωστόσο, το ποσοστό καταγράφει υποχώρηση σε 56% από 62% τον προηγούμενο μήνα. Αυξημένο είναι και το ποσοστό των ερωτηθέντων ότι θα εξαντλήσει την τετραετία σε ποσοστό 35% από 30% τον Δεκέμβριο.

Παράσταση νίκης

Παραμένει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ η παράσταση νίκης, μεταβάλλεται όμως το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 44% έναντι 39% τον Ιανουάριο, όμως, η «ψαλίδα» έχει κλείσει σημαντικά συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπροστά κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες με ποσοστό 60% έναντι 25%.

Ενδεχόμενο χρεοκοπίας

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους, μειώνεται σε 21% από 38% το Νοέμβριο του 2012.

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα

Το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, 25% σε σωστή, 5% ούτε σε σωστή ούτε λάθος, ενώ γνώμη δεν εκφράζει το 2%.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Φώτης Κουβέλης προηγείται με 51%, ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 45%, ο Αλέξης Τσίπρας με 37%, ο Πάνος Καμμένος με 32%, η Αλέκα Παπαρήγα με 25%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 22% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 16%.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια