default-image

Τα δάση δεν είναι μόνο καυσόξυλα

Ελλάδα
Τα δάση δεν είναι μόνο καυσόξυλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δάση δεν είναι μόνο καυσόξυλα υποστηρίζουν οι Οικολόγοι πράσινοι σε ανακοίνωσης τους.

Αναφέρουν συγκεκριμένα: '' Η έλλειψη δασικής πολιτικής και βούλησης για τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων από πλήθος καταστροφών είναι αυτό που πάντα οι Οικολόγοι Πράσινοι κατακρίναμε ως τη βασικότερη αιτία για τη χρόνια υποβάθμισή τους.

Οι τρόποι καταστροφής πολλοί, ο ρυθμός κυμαινόμενος ανάλογα με τα κίνητρα και τις ιδιαίτερες συνθήκες που ευνοούν την παρανομία ή τη μη απόδοση δικαιοσύνης.

Τα τελευταία δύο, όμως, χρόνια στην ήδη ανησυχητική κατάσταση για το μέλλον των ελληνικών δασών έρχονται να προστεθούν οι συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής, που δεν αντικατοπτρίζονται μόνο στις περικοπές κονδυλίων για τη δασοπροστασία και στην παράταση της υποστελέχωσης της δασικής υπηρεσίας.

Η φτωχοποίηση του πληθυσμού και η αδυναμία να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη θέρμανσή του, οδήγησαν σε έξαρση το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας, καθιστώντας και πάλι το δάσος τον πιο ευάλωτο σε αυθαίρετη ιδιωτική χρήση φυσικό πόρο. Έτσι, εκτός από την οικολογική καταστροφή που συντελείται, σημειώνεται παράνομη διακίνηση ξυλείας με προφανή συμβολή στη φοροδιαφυγή, αλλά και συγκέντρωση αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα ως αποτέλεσμα της αλόγιστης χρήσης ξυλείας (συχνά ακατάλληλης για καύση).

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τα δάση δεν έπρεπε να εκτεθούν σε μια κοντόφθαλμη αντιμετώπιση ως πηγή καυσοξύλων, αλλά μέσα από ένα ορθό αειφορικό σχέδιο διαχείρισης να αξιοποιηθούν οι πολύτιμες και στη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο υπηρεσίες τους. Και με την κατάλληλη πολιτική να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο δασικό τομέα και ειδικά στις ορεινές και παραδασόβιες περιοχές, που η δασική οικονομία μπορεί να είναι μια σημαντική διέξοδος στην κρίση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είμαστε ικανοποιημένοι, λοιπόν, με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για τα συμβάντα λαθροϋλοτομίας. Τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς διαβάζοντας τα νούμερα, ελλείψει μιας στοιχειώδους έστω ερμηνείας τους από το υπουργείο; Να υποθέσουμε ότι η απόδοση είναι ικανοποιητική, αφού «η Πολιτεία παραμένει σε εγρήγορση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση;

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Βάσω Νάκου, δήλωσε σχετικά:

«Από το ΥΠΕΚΑ θα περιμέναμε μια στοιχειώδη εκτίμηση της κατάστασης και του μεγέθους των συνεπειών της λαθροϋλοτομίας στα οικοσυστήματα και στην οικονομία,  αντί για ξερά νούμερα για καυσόξυλα και μηνύσεις. Αυτό θα σήμαινε ότι θέτει στην ελληνική κοινωνία ολοκληρωμένο το πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του και στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών, που είναι καθοριστική σε μεγάλο βαθμό για την επίλυσή του. Η προστασία του δάσους πρέπει να ξαναγίνει κοινωνική υπόθεση και στοίχημα για όλους τους πολίτες και όχι να περάσει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας της κρίσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News