Δ. Ξενάκης: «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης λοιπόν στέκομαι απέναντι σας και ζήτω τη στήριξη σας»

Περιφερειακές
Δ. Ξενάκης: «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης λοιπόν στέκομαι απέναντι σας και ζήτω τη στήριξη σας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης Ξενάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Συνέντευξη στον Νίκο Κοσμαδάκη

Ύστερα από πολλά χρόνια ακαδημαϊκής εμπειρίας και διδασκαλίας, ο Δημήτρης Ξενάκης αποφάσισε να κατέβει στις περιφερειακές εκλογές ως υποψήφιος με το συνδυασμό «ΚΡΗΤΗ η ζωή μας» όπου επικεφαλής είναι ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο κ. Ξενάκης μίλησε στη «Νέα Κρήτη» όπου μεταξύ άλλων έθιξε τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας.

Πως πήρατε την απόφαση εσείς ένας ακαδημαϊκός να αναμειχθείτε με τις περιφερειακές εκλογές;

«Η πολιτική επιστήμη αποτελεί τη θεωρητική βάση ενός ικανού πολιτικού. Ξέρετε, μπορεί κάποιος να είναι πολύ καλός στη διακυβέρνηση και να μην είναι πολιτικός επιστήμονας αλλά χρειάζεται να έχει ειδικές γνώσεις για να ασκεί μια αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση. Η συνεχόμενη ύφεση της οικονομίας σε συνδυασμό με τις αυξημένες δυνατότητες ανάπτυξης της περιφέρειας Κρήτης με ώθησαν στην απόφαση να αναμειχθώ για πρώτη φορά με τα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης λοιπόν στέκομαι απέναντι σας και ζήτω τη στήριξη σας καθώς θεωρώ πως μπορώ να αναβάθμιση ποιοτικά τον ήδη ισχυρό συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη.

Η απόφαση μου πάρθηκε ύστερα από σοβαρή σκέψη και μεγάλο αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο. Καθημερινά βιώνω όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας κάτοικος του νόμου Ηρακλείου και πολλές φορές βρίσκομαι αντιμέτωπος με δυσεπίλυτα προβλήματα. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να εξελιχθώ από απλός παρατηρητής σε μέρος της λύσης και να συμβάλω με τις θεωρητικές και πρακτικές μου γνώσεις στη βελτίωση της Περιφερειακής αποτελεσματικότητας».

Εχετε εντοπίσει κάποιες αδυναμίες μέχρι τώρα στη Περιφέρεια; Αν ναι, έχετε να προτείνετε κάποιες λύσεις για αυτές;

«Η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί μια πολύ καλά οργανωμένη μορφή δεύτερου βαθμού ΟΤΑ. Η ομάδα του Σταύρου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια. Εγώ από τη μεριά μου θα έθετα δυο βασικές ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ για το αύριο. Πρώτον, στα χρόνια της κρίσης όλο και περισσότεροι νέοι με προσόντα μεταναστεύουν από την Κρήτη για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση. Ως περιφέρεια οφείλουμε να αναλάβουμε μέτρα για την ανάσχεση αυτής της φυγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αντίστοιχων των προσόντων αυτών των ατόμων. Τα περιφερειακά συμβούλια νέων, ο φορέας περιφερειακών υποτροφιών, η ενίσχυση της νεανικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είναι μόνο μερικές προτάσεις που κομίζουμε για την Κρήτη του 2030.

Δεύτερον, η εντεινόμενη κλιματική αλλαγή διαφοροποιεί τους συσχετισμούς για την Κρήτη και δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις για τον μέλλον. Οφείλουμε λοιπόν να δράσουμε άμεσα για την αναστροφή αυτού του κλίματος. Η δικιά μας πρόταση μιλάει για μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, ενσωματώνοντας τους στόχους του ΟΗΕ».

Τι νέο έχετε να προτείνετε στην περιφέρεια ως καθηγητής;

«Η γνώση και εμπειρία μου στα Ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και η εμπειρία που μου έχει προσφέρει η τριβή με το Πανεπιστήμιο και το ευρύ δίκτυο συνεργασιών που έχω αναπτύξει τόσο ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και ως διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, μου προσφέρει μια ευρεία γκάμα θεωρητικών γνώσεων και μου επιτρέπει να διακρίνω τόσο τα προβλήματα αλλά κι τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αυτά.

Η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει τρία ισχυρά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης και Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) που σε συνδυασμό με το ΙΤΕ αποτελούν ίσως τον πιο ισχυρό πυρήνα συσσωρευμένης γνώσης στην Ελλάδα. Η περιφέρεια οφείλει να εκμεταλλευτεί αυτό το ευεργέτημα της τύχης και να προσπαθήσει να κάνει πράξη την πλούσια θεωρητική γνώση που παράγουν αυτά τα ιδρύματα. Εκείνο που θα προσπαθούσα να ενισχύσω θα ήταν η εξωστρέφεια, η οποία θα ήταν ικανή να κάνει την Κρήτη πόλο έλξης των πιο αξιόλογων ανθρώπων της Μεσογείου».

Πείτε μας, γιατί να σας ψηφίσει κάποιος κύριε Ξενάκη;

«Αρχικά, ζητάω από τους πολίτες την Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες και να μην επιτρέψουν άλλοι να επιλέξουν εκ ονόματος τους. Στη συνέχεια προτρέπω όσους δεν με γνωρίζουν να με αναζητήσουν, να με αξιολογήσουν και μετά να αποφασίσουν αν επιθυμούν να με ψηφίσουν. Προέρχομαι από τον κλάδο της Πολιτικής Επιστήμης και θεωρώ πως η βαθιά γνώση της επιστήμης μου επιτρέπει να γνωρίζω καλύτερα τις ανάγκες τις τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκείνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα δουλέψω σκληρά για να μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια και να σας λέω πως μαζί πετύχαμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News