Σταύρος Αρναουτάκης: Διεκδικεί τρίτη θητεία στην Περιφέρεια

Περιφερειακές
Σταύρος Αρναουτάκης: Διεκδικεί τρίτη θητεία στην Περιφέρεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ισχυρές περγαμηνές, μακρά διαδρομή και εμπειρία φιλοδοξεί την επανεκλογή του στο “τιμόνι” της αιρετής Περιφέρειας

Με παρακαταθήκες ένα ισχυρό πολιτικό-αυτοδιοικητικό όνομα, μια “πλούσια”, πολυσύνθετη διαδρομή και μεγάλη εμπειρία, μιας και βρίσκεται στο “τιμόνι” της αιρετής Περιφέρειας Κρήτης από την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά με ορατό το στοιχείο της ανανέωσης, όπως σηματοδοτεί εξάλλου και το νέο όνομα του συνδυασμού του “Κρήτη, η Ζωή μας”, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης διεκδικεί μεθαύριο την επανεκλογή του.

Για τον Σταύρο Αρναουτάκη, που διεκδικεί μια τρίτη σερί θητεία στην αιρετή Περιφέρεια Κρήτης, υποσχόμενος από την πλευρά του προς τους Κρητικούς ότι θα οδηγήσει την Κρήτη στη νέα δεκαετία των μεγάλων αναπτυξιακών προκλήσεων, δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.

Γνώριμος σε όλους, ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης είναι από τους λιγοστούς αιρετούς στη χώρα που έχουν περάσει από όλα τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά μετερίζια.

Διατέλεσε δήμαρχος, και δη σε νεαρή ηλικία, στον Δήμο Αρχανών, επιτυγχάνοντας μια αξιοσημείωτη και πρωτοποριακή για την εποχή εκείνη “μεταμόρφωση” της περιοχής. Εκλέχτηκε στην Ευρωβουλή. Εκλέχτηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, και μάλιστα λίγο καιρό μετά την εκλογή του αξιοποιήθηκε και με υπουργικό χαρτοφυλάκιο, ως υφυπουργός Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας.

Επίσης έχει το ιστορικό... “παράσημο” να είναι ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης της Κρήτης, με την εκλογή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, την οποία και ανανέωσε στις περιφερειακές εκλογές του 2014.

Γνωστός λοιπόν σε όλους τους Κρητικούς, ο Σταύρος Αρναουτάκης ρίχνεται στην εκλογική μάχη της Περιφέρειας, στηριζόμενος τόσο από το Κίνημα Αλλαγής όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο να αφήνει πάντως στην άκρη τούς πολιτικούς προσδιορισμούς, κάνοντας σε κάθε ευκαιρία λόγο για ένα συνδυασμό που εκφράζει και απευθύνεται σε όλους τους Κρητικούς. Μια «Εθνική Κρήτης», όπως συχνά αναφέρει...

Για τον απερχόμενο περιφερειάρχη ήταν αναμενόμενο και κοινό μυστικό ότι θα διεκδικούσε και μια τρίτη θητεία στην αιρετή Περιφέρεια Κρήτης.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, με μια διαδικασία-εξπρές στο πλαίσιο συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο , ανακοινώθηκε και επίσημα η στήριξη του Κινήματος Αλλαγής στο πρόσωπό του.

Την ίδια ώρα, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δινόταν εμμέσως στίγμα στήριξης προς το πρόσωπό του.

Ο ίδιος ο Σταύρος Αρναουτάκης είχε προαναγγείλει ότι θα άνοιγε επισήμως τα χαρτιά του την ημέρα της εορτής του Αγίου Μηνά. Και όντως, στις 11 Νοεμβρίου ανακοίνωσε επισήμως ότι κατεβαίνει ξανά υποψήφιος περιφερειάρχης.

Η επισημοποίηση της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στις 22 Μαρτίου, όταν και η παράταξή του και η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειακή παράταξη “Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης” ανακοίνωσαν τη συμπόρευσή τους στις περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Το προφίλ του

Ο Σταύρος Αρναουτάκης γεννήθηκε το 1956 και μεγάλωσε στις Αρχάνες. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Τζωρτζακάκη και έχει δύο κόρες, την Αντωνία και τη Μαρία.

Οικονομολόγος ο ίδιος, εργάστηκε με επιτυχία από το 1981 έως το 1991 ως στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης από τα νεανικά του χρόνια επέδειξε έντονη κοινωνική δράση, καθώς δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς συλλόγους και μαζικούς φορείς. Το πρώτο βήμα-σταθμός στην πορεία του Σταύρου Αρναουτάκη ήρθε το 1990, όταν εκλέχτηκε δήμαρχος Αρχανών, σε ηλικία μάλιστα μόλις 34 χρονών. Διατέλεσε δήμαρχος Αρχανών έως και το 2004 και αφού οι συνδημότες του τον επανεξέλεξαν για τέσσερις συνεχόμενες θητείες.

Ως δήμαρχος Αρχανών ξεκίνησε την εφαρμογή ενός σχεδίου ανάπτυξης, η φιλοσοφία του οποίου βασιζόταν στη στενή συνεργασία των τοπικών Αρχών και φορέων και στην αποτελεσματική χρήση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής.

Στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου καταλυτικό ρόλο είχαν η αξιοποίηση στο μέγιστο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η συνεργασία του Δήμου με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακά Ιδρύματα και η πρακτική αξιοποίηση της διαθέσιμης τεχνογνωσίας για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.

Στη διάρκεια της θητείας του οι Αρχάνες κατέκτησαν δύο βραβεία:

- Το 2ο Βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό “Integrated and Sustainable Development of Exceptional Quality” το 2000, και

- Το 1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό “Τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο” το 2002.

Από το 1991 έως το 2004 διετέλεσε πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ηρακλείου Α.Ε. Από τη θέση αυτή διαχειρίστηκε την εφαρμογή πολλών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων είναι εμφανή τόσο στον Δήμο Αρχανών όσο και στους υπόλοιπους Δήμους του νομού Ηρακλείου.

Μετά από απόφαση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, τοποθετήθηκε στην 4η θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004.

Από το 2004 μέχρι το 2009, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διατέλεσε μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Επιτροπή Αλιείας καθώς και της Αντιπροσωπίας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 εκλέχτηκε βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ και ανέλαβε υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, ο Σταύρος Αρναουτάκης έγραψε... ιστορία, αφού εξελέγη πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Κρήτης, με ποσοστό 50,3%. Το 2014 επανεξελέγη περιφερειάρχης Κρήτης, επικρατώντας στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του υποστηριζόμενου από τη Ν.Δ. υποψήφιου Σεραφείμ Τσόκα.

«Η Κρήτη του 2030 είναι μπροστά μας»

Ξεδιπλώνοντας στη “Ν.Κ.” το όραμά του για την Περιφέρεια και την Κρήτη της επόμενης δεκαετίας, ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρει: «Στη νέα περίοδο που έχουμε μπροστά μας θέτουμε τις βασικές προτεραιότητες για τον τόπο. Καίρια και ζωτική η κοινωνική και πολιτική συνεργασία. Αποκτούμε μεγαλύτερη εμβέλεια. Διευρύνουμε τις βάσεις για τη δημιουργία συνθηκών για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, στηριζόμενοι στους μεγάλους αναπτυξιακούς πυλώνες του νησιού. Δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Κρήτης, με το περιφερειακό σχέδιο παραγωγικής, οικονομικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης του νησιού. Φέρνοντας το μέλλον στο παρόν, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχουμε. Η μεγάλη πρόκληση για όλους εμάς είναι να ανταποκριθούμε εγκαίρως στις ανάγκες της Κρήτης. Η Κρήτη του 2030 είναι μπροστά μας.

Με έργα υποδομής αντιμετωπίζουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Με υπηρεσίες για τον πολίτη κερδίζουμε την εμπιστοσύνη. Με κοινωνικές υποδομές υπηρετούμε την αλληλεγγύη. Με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και με την προστασία του περιβάλλοντος, προωθούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με ειλικρίνεια, με καθαρή ματιά, με την Κρήτη στην πρώτη θέση του βηματισμού και του σχεδιασμού μας, επιλέγουμε τον δρόμο που αναδεικνύει την αξία που φέρει ο τόπος μας, διαλέγοντας τον δρόμο της συλλογικής προσπάθειας. Όλοι μαζί συνεχίζουμε να δουλεύουμε για την Κρήτη που ονειρευόμαστε. Για την Κρήτη της ζωής μας.

Γνωρίζουμε καλά πως οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν θαύματα. Η δύναμη της θέλησης, η αγάπη για τη δημιουργία, το κρητικό φιλότιμο είναι πηγή δύναμης.

Είμαστε βέβαιοι πως αυτός ο τόπος μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων μας. Η Κρήτη με το φορτίο που κουβαλά μέρα με τη μέρα γίνεται μια περιφέρεια-πρότυπο. Η πορεία είναι ακόμα μεγάλη. Μαζί θα συνεχίσουμε διεκδικώντας αυτά που πρέπει. Μαζί θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το αύριο. Με τον κάθε Κρητικό και κάθε Κρητικιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, φτιάχνουμε το πρόγραμμά μας. Όλοι μαζί συνεχίζουμε στην ίδια πορεία για να κάνουμε την Κρήτη της ζωής μας, την Κρήτη που ζούμε και αγαπούμε μια Περιφέρεια που θα πορεύεται στο μέλλον».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News