Περιφερειακές εκλογές '19

Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης: Με τη «φρεσκάδα» της νιότης

Επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο νεαρός υποψήφιος περιφερειάρχης, που σηματοδοτεί την... ανανέωση

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Δεκεμβρίου 2018, όταν “κλείδωσε” και η τελευταία υποψηφιότητα που υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία για τις 13 θέσεις των περιφερειαρχών της χώρας. Ο εκλεκτός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκλογική μάχη της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έγινε γνωστό, είναι ο 35χρονος περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης (και ανιψιός τού πρώην βουλευτή Χανίων Χρήστου Μαρκογιαννάκη), που ανήκει στη νέα γενιά των αυτοδιοικητικών στελεχών της Ν.Δ., στελεχών για τα οποία υπάρχει μεγάλη εκτίμηση αλλά και υψηλές προσδοκίες στις τάξεις της “γαλάζιας” παράταξης...

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας έγινε από τον ίδιο τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, ο οποίος ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε και την ευκαιρία που μου δίνει να υπηρετήσω με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη τον τόπο που μεγάλωσα και αγαπώ.

Ως υποψήφιος περιφερειάρχης προσβλέπω να είμαι η επιλογή όσων ζητούν ανανέωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως όσων θέλουν η Κρήτη να γίνει μια περιφέρεια-πρότυπο».

Εμφανώς ικανοποιημένος και χαρούμενος για την επιλογή του από τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο ίδιος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως το έχει πράξει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να μπουν στην πρώτη γραμμή, κάνοντας πράξη το αίτημα της ανανέωσης.

Βεβαίως δεν το είδαν όλοι ακριβώς έτσι αρχικά. Αρκετοί χάρηκαν στο άκουσμα ότι επιλέχτηκε ένα “φρέσκο” πρόσωπο και είδαν με θετικό “βλέμμα” την υποψηφιότητα, θεωρώντας πως, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης παραμένει άφθαρτος, ικανοποιεί το όραμα της “γαλάζιας” παράταξης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανανέωση, ενώ έχει τόσο πολιτική εμπειρία, όσο και εμπειρία στα αυτοδιοικητικά ως περιφερειακός σύμβουλος.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, κάποιοι άλλοι “υποδέχτηκαν” πιο... μαγκωμένα την υποψηφιότητά του, εστιάζοντας στο νεαρό της ηλικίας του και στο ότι ρίχνεται στη μάχη απέναντι στον “δυνατό” απερχόμενο περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Σε επίπεδο επίσημων δηλώσεων και ανακοινώσεων, η Νέα Δημοκρατία σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έσπευσε να “χαιρετίσει” την επιλογή και να εκφράσει την πλήρη στήριξή της τόσο για τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, όσο όμως και για την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει την ευκαιρία σε έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς να διεκδικήσει μια πολύ δύσκολη Περιφέρεια, η οποία παραδοσιακά δε συντάσσεται πλειοψηφικά με τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση βγήκαν ένθερμες ανακοινώσεις στήριξης από τον γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη, τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη, τις 4 ΝΟΔΕ και πολλά “γαλάζια” τοπικά στελέχη.

Ανέλαβε επικεφαλής

Λίγες ημέρες αργότερα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, με τη στήριξη της Ν.Δ. και επικεφαλής του συνδυασμού “Η Κρήτη Μπροστά”, ανέλαβε το “τιμόνι” της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο μέχρι τότε επικεφαλής της παράταξης “Κρήτη Μπορούμε” Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον αρχικό επικεφαλής της παράταξης στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, Σεραφείμ Τσόκα, παραιτήθηκε και παρέδωσε “σκυτάλη” στον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη. Δόθηκε έτσι το έναυσμα στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης για να ξεκινήσει με άλλον “αέρα” την προεκλογική του εκστρατεία.

Και ο ίδιος ρίχτηκε, είναι η αλήθεια, με τα μούτρα στη δουλειά.

Αισθανόμενος και αυτός ότι σε κάποια μυαλά υπήρχε ένας σκεπτικισμός με φόντο το νεαρό της ηλικίας του, ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ως επικεφαλής πλέον της παράταξης, ανέβασε τους αντιπολιτευτικούς τόνους και την παρουσία του μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είτε στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Σώματος, είτε μέσω της κατάθεσης ερωτήσεων και παρεμβάσεων για διάφορα θέματα.

Παράλληλα, ξεκίνησε ένα πυρετώδες μπαράζ περιοδειών, επισκέψεων και συναντήσεων. Στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας, “πάτησε” όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού, δείχνοντας έτσι τη ζέση του, με τον λογικό... ενθουσιασμό ενός νέου ανθρώπου, που δεν είναι φυσικά άγνωστος στα κοινά αλλά είναι στην αρχή της διαδρομής του...

Γεννημένος το 1984 στο Ηράκλειο, όπου και μεγάλωσε, αλλά με χανιώτικες καταβολές, καθώς η οικογένειά του κατάγεται από τον Αποκόρωνα Χανίων, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τον συνδυασμό “Η Κρήτη Μπροστά” σπούδασε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στον Τουρισμό, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Γνώστης αρκετών ξένων γλωσσών (ο ίδιος μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά), έχει να επιδείξει σημαντική ήδη, παρά τη νεαρή του ηλικία, επαγγελματική δραστηριοποίηση, καθώς εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων για θέματα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στον κλάδο της εστίασης.

Από το 2014 είναι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος (πρώτος μάλιστα σε σταυρούς στην Περιφερειακή του Ενότητα) και από το 2016 συντονιστής και εκτελεστικός γραμματέας της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Το όραμά του για το νησί:

«Να καταστήσουμε την Κρήτη Περιφέρεια-πρωταγωνιστή στην Ελλάδα του 21ου αιώνα»

Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για το όραμά του για την Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως τονίζει, «το όραμά μου ταυτίζεται με το όραμα κάθε Κρητικού. Μια Περιφέρεια με τον δημότη στο επίκεντρο, μια Κρήτη ανοιχτή προς όλους, φιλική σε όλους, μια Κρήτη που θα εγγυάται ασφάλεια, ανάπτυξη και υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Επιδίωξή μου να καταστήσουμε την Κρήτη Περιφέρεια-πρωταγωνιστή στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Γιατί η Κρήτη είναι ένας τόπος ευλογημένος από τον Θεό. Ένας τόπος ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, προικισμένος από τη φύση αλλά και από τη δύναμη της ψυχής των ανθρώπων της. Ανθρώπων περήφανων και εργατικών. Είναι καιρός πια για το επόμενο βήμα. Η Κρήτη οφείλει να ανήκει στις περιφέρειες της χώρας με τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες. Έχει πλήρη οικονομική δραστηριότητα, βιομηχανία, τουρισμό, αγροτική οικονομία, υπηρεσίες, εξαιρετικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Και παρ’ όλα αυτά τόσα χρόνια μένει στάσιμη και ανοχύρωτη. Η Κρήτη, που τόσα προσφέρει στην οικονομία της χώρας μας, παίρνει λιγότερα απ’ όσα της αναλογούν. Το οδικό της δίκτυο, το πρόβλημα της λειψυδρίας, η ενεργειακή επάρκεια, οι συνολικές υποδομές της είναι ζητήματα που δε λύθηκαν ποτέ. Το νησί μοιάζει να προχωρά στον «αυτόματο πιλότο», χωρίς σχέδιο, στηριζόμενο απλώς στη δημιουργικότητα των κατοίκων του και τα πλεονεκτήματα του φυσικού του περιβάλλοντος.

Ο σημερινός περιφερειάρχης είχε και τον χρόνο και τις ευκαιρίες να λύσει πολλά από τα προβλήματα του νησιού μας. Ανάλωσε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που είχε για να κάνει δημόσιες σχέσεις αντί για δουλειά ουσίας, για να κάνει απλή διαχείριση αντί για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Δε διεκδίκησε τίποτε απ’ όσα η Κρήτη στερήθηκε. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα γίνουν από τους ίδιους ανθρώπους όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 9 χρόνια; Έχει έρθει, λοιπόν, η ώρα για ουσιαστική αλλαγή στην Κρήτη. Με σχέδιο, με όραμα και με όρεξη για δουλειά. Το όνομα του συνδυασμού μας “Η Κρήτη Μπροστά” δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αντανακλά́ την αντίληψή μας. Αντανακλά το όραμά μας. Για μια Κρήτη ενιαία, περήφανη για την ιστορία και τις παραδόσεις της, αλλά κυρίως αισιόδοξη για το μέλλον της».

Σχόλια