Μιχάλης Κριτσωτάκης: Ένας παλιός γνώριμος στις περιφερειακές εκλογές

Περιφερειακές
Μιχάλης Κριτσωτάκης: Ένας παλιός γνώριμος στις περιφερειακές εκλογές
Σε μια ανατρεπτική φωνή στο Περιφερειακό Συμβούλιο στοχεύει ο επικεφαλής της παράταξης «Ξαστεριά! Ανατροπή»

Με το βλέμμα στραμμένο στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου, στις τάξεις της Λαϊκής Ενότητας υπήρχε εξαρχής η πρόθεση να μη μείνει η ΛΑΕ εκτός αυτοδιοικητικού προεκλογικού σκηνικού στην Κρήτη. Πρόθεση ήταν κατέβει ένα αυτοδιοικητικό σχήμα με τη στήριξη της ΛΑΕ στην εκλογική μάχη για την αιρετή Περιφέρεια Κρήτης.

Η βούληση αυτή ενισχύθηκε κι άλλο μετά τη συνεργασία Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της Περιφέρειας, μέσω του συνδυασμού του απερχόμενου και εκ νέου υποψήφιου περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

Το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της προσπάθειας δεν άργησε να βρεθεί. Η επιλογή υποψηφιότητας «φώναζε» από μόνη της και άκουγε στο όνομα... Μιχάλης Κριτσωτάκης! Με παρακαταθήκη μια μακρά διαδρομή σε όλους τους χώρους (συνδικαλιστικό, αυτοδιοικητικό, κοινοβουλευτικό), διαδρομή που περιλαμβάνει θητεία γ.γ. στο Εργατικό Κέντρο, θητεία γ.γ. στον Δήμο Ηρακλείου, θητεία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου, θητεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, αλλά και στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ο Ηρακλειώτης εκπαιδευτικός ήταν η προφανής και πλέον ενδεδειγμένη επιλογή για να τεθεί επικεφαλής ενός νέου αυτοδιοικητικού σχήματος, με τη στήριξη της Λαϊκής Ενότητας και όχι μόνο, για την Περιφέρεια.

Μοναδικό «αγκάθι» που μπορούσε να παρουσιαστεί θα ήταν το να προηγηθούν οι εθνικές εκλογές των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτό δεν έγινε. Και έτσι, αβίαστα και φυσικά ήρθε η απόφαση της υποψηφιότητας του Μιχάλη Κριτσωτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης.

Με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών και εκπροσώπων συλλογικοτήτων από όλη την Κρήτη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου στο Ρέθυμνο η ιδρυτική συνέλευση της νέας αυτοδιοικητικής κίνησης στην Περιφέρεια Κρήτης με το όνομα «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη».

Το προφίλ

Γεννημένος στο Ηράκλειο, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης είναι παντρεμένος με τη Λίτσα Μαντά και έχουν δύο κόρες. Εκπαιδευτικός με πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΙ Χαλκίδας και Κρήτης), με master στη Διοίκηση των Οργανισμών, ο ίδιος δεν άργησε να αξιοποιηθεί στα κοινά. Υπηρέτησε μεταξύ άλλων σε θέσεις γενικού γραμματέα στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου επί προεδρίας του Γιάννη Κουράκη στο ΕΚΗ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας το 1993 και εν συνεχεία μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνδικαλιστικό επίπεδο έχει να επιδείξει μια ηχηρή πορεία, διατελώντας πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Εκπαιδευτικών των ΤΕΙ επί τρεις θητείες, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος στο Περιφερειακό Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Κομβικό βήμα στην εμπλοκή του Μιχάλη Κριτσωτάκη με τα κοινά και την Αυτοδιοίκηση ήταν οι νομαρχιακές εκλογές του 2006. Κατέβηκε στις εκλογές ως επικεφαλής της «Νομαρχιακής Παρέμβασης των Πολιτών και της Οικολογίας» και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος το 2006, επιδεικνύοντας μια ισχυρή αλλά και γόνιμη αντιπολιτευτική φωνή.

Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του 2009 και επανεξελέγη στις εκλογές που έγιναν τον Μάιο του 2012 και σε εκείνες του Ιουνίου του 2012. Στην κοινοβουλευτική του θητεία, είχε την ευθύνη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα εργασιακά-ασφαλιστικά, υγείας-πρόνοιας, έρευνας-τεχνολογίας και Περιφερειών-νησιωτικών και ορεινών περιοχών, και συμμετείχε στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές και υποεπιτροπές, συμβάλλοντας στην ανάδειξη πολιτικών και τοπικών θεμάτων (περιβάλλον-ΑΠΕ, αγροτικά, αναπτυξιακά, εργασιακά, κοινωνικά, πολιτιστικά, θέματα παιδείας και υγείας, ναρκωτικά, φάρμακο, ερευνητικά κέντρα κ.λπ.).

Επιλογή του Τσίπρα

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης επιλέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τότε από τον Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης. Ως επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Συνεργασίας» κατέλαβε την τρίτη θέση, με την οποία κέρδισε 5 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκλεγόμενος ο ίδιος και οι τέσσερις υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες του συνδυασμού του. Στις 21 Αυγούστου 2015, ήταν ένας από τους 25 βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνέστησαν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα με την ονομασία «Λαϊκή Ενότητα». Ακολούθησε το γνωστό ρήγμα στην περιφερειακή παράταξη της «Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης», και την αυτόνομη τα τελευταία χρόνια παρουσία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αν και ο ίδιος δεν έκρυψε ότι θεωρεί από τη μεριά του ότι εκδιώχθηκε με παράδοξο τρόπο από τη «Ριζοσπαστική Συνεργασία», ενώ αυτός είναι κανονικά ο επικεφαλής της.

«Σχέδιο με επίκεντρο τον άνθρωπο»

«Έχουμε ένα άλλο σχέδιο για την Κρήτη, με επίκεντρο τον άνθρωπο», τονίζει ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, που παραθέτει το όραμα της παράταξής του για την Περιφέρεια:

«Η “Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη” έχει διαφορετικό όραμα για την Κρήτη από την παράταξη Αρναουτάκη, αλλά και από την παράταξη Μαρκογιαννάκη, όχι μόνο γιατί στηρίζονται από το ΚΙΝ.ΑΛ. και τον νέο μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ ο πρώτος και τη Ν.Δ. ο δεύτερος, και εφαρμόζουν τις νεοφιλελεύθερες-μνημονιακές πολιτικές τους στην Κρήτη, αλλά γιατί το σχέδιο που έχουν για την Περιφέρεια δεν έχει σχέση με την Αυτοδιοίκηση: αντίθετα είναι γραφειοκρατικό παρακολούθημα του κεντρικού κράτους.

Το δικό μας όραμα, το άλλο σχέδιο για την Κρήτη, στηρίζεται στην αυτοδιοικητική αντίληψη, στη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων, και στοχεύει όχι στην “ανάπτυξη” με τον τρόπο που έφερε την κρίση, αλλά σε μια νέα αντίληψη με κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, την εργασία και τον κόσμο της εργασίας που θα οδηγήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, προς όφελος της κοινωνίας κι όχι των δεικτών των κερδών των τραπεζών.

Οραματιζόμαστε μια Περιφέρεια, αλλά και μια Αυτοδιοίκηση πλάι στους κατοίκους και τις ανάγκες τους. Σε μια περίοδο που οι μνημονιακές πολιτικές τσακίζουν τους πολίτες, εμείς εστιάζουμε στα εξής:

-Προϋπολογισμός με απόλυτη προτεραιότητα την κοινωνική πρόνοια και προστασία.

- Κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και νερό και κανένα παιδί χωρίς σχολείο.

- Στο επίκεντρο η εργασία - τα εργασιακά δικαιώματα ειδικά στον τουρισμό-επισιτισμό.

- Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

- Διασφάλιση μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας και πρόσβασης των πολιτών σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

«Οι άμεσες πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε για να ανοίξει ο εναλλακτικός δρόμος που προτείνουμε για την Κρήτη είναι:

* Η αποτροπή του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, των λιμανιών και αεροδρομίων, και των ιστορικών μνημείων της Κρήτης.

* Η κατάργηση των νατοϊκών βάσεων και η μετατροπή της Κρήτης σε αντιπολεμική ζώνη και περιοχή ειρήνης.

* Η ακύρωση της κατασκευής του φαραωνικού έργου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, για να μην καταστραφούν το περιβάλλον και η αγροτική οικονομία της περιοχής.

* Η μη εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

* Ο άμεσος σχεδιασμός και η χρηματοδότηση από το ΠΔΕ των βασικών υποδομών στους νευραλγικούς για την Κρήτη τομείς των Μεταφορών και του Περιβάλλοντος, όπως ΒΟΑΚ, κάθετοι οδικοί άξονες, αγροτική οδοποιία, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.

* Η αποτροπή της απειλούμενης περιβαλλοντικής και οικονομικής καταστροφής βασικών παραγωγικών δραστηριοτήτων από τη σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη Νότια Κρήτη από μεγάλα ξένα και ντόπια συμφέροντα.

* Η αντίσταση στην επιχειρούμενη μετατροπή της Κρήτης σε Ειδική Οικονομική Ζώνη και αποικία του Φούχτελ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News