Περιφερειακές εκλογές '19

Μανόλης Συντυχάκης: Στη μάχη των περιφερειακών εκλογών το «βαρύ πυροβολικό»

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης απάντησε: Ποιο είναι το όραμά του για την Περιφέρεια Κρήτης;

Στην εκπνοή του 2018, το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι στην εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Κρήτης της παράταξής του, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», θα ηγηθεί ο νυν βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Συντυχάκης.

Η απόφαση δεν εξέπληξε κανένα! Ίσα-ίσα δηλαδή! Όπως είχε διαφανεί, το ΚΚΕ αποφάσισε να δώσει μεγάλο βάρος στην εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου για τον περιφερειακό θώκο. Ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενο να αποφασίσει να θέσει ως επικεφαλής της παράταξης το κατά κοινή ομολογία πλέον αναγνωρίσιμο στέλεχός του στην Κρήτη. Να κατεβάσει, κοινώς, στην εκλογική μάχη για την Περιφέρεια το «βαρύ πυροβολικό» του στην Κρήτη.

Ο Ηρακλειώτης κοινωνιολόγος Μανόλης Συντυχάκης αποτελεί ένα επιφανές στέλεχος του κόμματος με μεγάλη εμπειρία και ηχηρή παρουσία τόσο στην αυτοδιοικητική σκηνή, όπου μετρά δύο θητείες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, και μάλιστα την πρώτη ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή, με την κοινοβουλευτική του, τα τελευταία χρόνια, παρουσία.

Παράλληλα, ο Μανόλης Συντυχάκης αποτελεί ένα εμβληματικό πρόσωπο για το ΚΚΕ, αφού κατέχει μια ιστορική πρωτιά για το κόμμα σε επίπεδο Κρήτης, ενώ φέρει και μια βαριά οικογενειακή πολιτική κληρονομιά.

Ο πρώτος βουλευτής του ΚΚΕ στην Κρήτη!

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αποτελεί, αν μη τι άλλο, μια ξεχωριστή περίπτωση στα κοινοβουλευτικά χρονικά για την Κρήτη, αφού πρόκειται για τον πρώτο βουλευτή που εκλέχτηκε στην ιστορία από το ΚΚΕ στο νησί μας! Και μάλιστα το έκανε εις... διπλούν! Το επίτευγμα-ορόσημο που έχει «γράψει» ιστορία ήρθε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο Μανόλης Συντυχάκης είχε πετύχει την εκλογή του ως βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ και πριν, συγκεκριμένα στις εκλογές του Μαΐου του 2012. Η εκλογή του έμεινε, ωστόσο, τότε στα τυπικά, αφού ως γνωστόν η Βουλή διαλύθηκε αμέσως γιατί ακολούθησαν οι εκλογές του Ιουνίου, όταν το ΚΚΕ δεν κατάφερε να βγάλει βουλευτή στην Κρήτη.

Σε προσωπικό επίπεδο, η εκλογή του Μανόλη Συντυχάκη ως πρώτου βουλευτή Ηρακλείου με το ΚΚΕ αποτελεί ένα γεγονός-σταθμό! Με την εκλογή του στα κοινοβουλευτικά έδρανα το 2015, ο ίδιος ουσιαστικά διαδέχτηκε κοινοβουλευτικά τον πατέρα του Δανήλο, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής στο νησί μας το 1963 υπό τη σημαία τότε της ΕΔΑ, μέσω της οποίας δρούσε το ΚΚΕ, το οποίο από το 1947 τελούσε σε καθεστώς παρανομίας.

Ο Δανήλος Συντυχάκης, ο οποίος γεννήθηκε το 1913 και πέθανε το 1992, εξελέγη στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963, αλλά έμεινε βουλευτής μόνο για μερικούς μήνες, καθώς στις νέες εκλογές που ακολούθησαν λίγους μήνες μετά η ΕΔΑ δεν εξέλεξε βουλευτή.

Και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, όμως, ο Μανόλης Συντυχάκης έχει να επιδείξει ηχηρή παρουσία και πλούσια διαδρομή.

Εκλέχτηκε δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ως υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη του ΚΚΕ.

Το προφίλ

Ο Μανόλης Συντυχάκης, γεννηθείς το 1967 στο Ηράκλειο, είναι απόφοιτος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Σόφιας της Βουλγαρίας “Kliment Ohridski”, με πτυχίο master στην Κοινωνιολογία. Με βαριά οικογενειακή πολιτική παράδοση, με πατέρα μια εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς και του ΚΚΕ με έντονη αγωνιστική δράση τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια, με φυλακές και εξορίες, ο Μανόλης Συντυχάκης δεν άργησε να ενεργοποιηθεί πολιτικά με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Έγινε μέλος της ΚΝΕ το 1978, ενώ από το 1986 μέχρι σήμερα είναι σταθερά μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Σε δύο αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2010 και το 2014, είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηρακλείου. Την 1η φορά μάλιστα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, ο Μανόλης Συντυχάκης, με ποσοστό 12,14% και 6 έδρες, αναδείχτηκε 2ος πίσω από τον Γιάννη Κουράκη, που επανεκλέχτηκε τότε δήμαρχος.

Ο ίδιος κατά την τελευταία δημαρχιακή θητεία Κουράκη ήταν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, όπου επανεκλέχτηκε και στις επόμενες εκλογές του 2014. Η δεύτερη αυτοδιοικητική του θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου δεν ολοκληρώθηκε. Λόγω της κοινοβουλευτικής εκλογής του στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ίδιος παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος και τη θέση του στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου πήρε η Μαρία Κοκοσάλη.

Ο Μανόλης Συντυχάκης είναι ευρύτερα γνωστός και στη σχολική κοινότητα. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Νομού Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ. της ΑΣΓΜΕ.

Κοινωνικές ανάγκες: «Όραμά μας τα συμφέροντα των πολλών»

Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων υποψήφιων περιφερειαρχών, η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» απηύθυνε ένα κοινό ερώτημα: ποιο είναι το όραμά τους για την Περιφέρεια Κρήτης...

Απαντώντας στο ερώτημα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μανόλης Συντυχάκης, μας ξεδίπλωσε το δικό του όραμα για την Περιφέρεια. «Με ισχυρή τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στην Περιφέρεια, έρχονται πιο δυναμικά στο προσκήνιο οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην Περιφέρεια φιγουράρουν αναπτυξιακά έργα για την επιχειρηματικότητα, την τουριστική προβολή, την εξόρυξη υδρογονανθράκων, αλλά και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η απελευθέρωση του ωραρίου, κ.ά., ενώ απουσιάζουν σταθερά κονδύλια για την αντιπλημμυρική-αντιπυρική προστασία, έργα που στηρίζουν τον αγρότη, εξασφάλιση φθηνού και ποιοτικού πόσιμου και αρδευτικού νερού, άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα στην ύπαιθρο, καθώς και έργα υποδομών υγείας-πρόνοιας, σχολικής στέγης και αθλητισμού, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Προβλήματα και ανάγκες που έρχονται και ξανάρχονται στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο, όπως αποδείχτηκε με τις μεγάλες καταστροφές από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία, για τις οποίες η Περιφέρεια αποδείχτηκε ότι δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο πρόβλεψης και αποτροπής. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται όχι μόνο η σημερινή περιφερειακή Αρχή του κ. Αρναουτάκη (ΚΙΝ.ΑΛ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και ο συνδυασμός του κ. Μαρκογιαννάκη (Ν.Δ.), ταυτιζόμενοι με την πολιτική των κομμάτων που τους υποστηρίζουν.

Αντίθετα, για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” η Περιφέρεια Κρήτης είναι πρώτα απ' όλα οι άνθρωποί της, οι ανάγκες τους και όχι τα κέρδη των λίγων.

Οι εκλεγμένοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” μαζί με τους φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος θα διεκδικήσουν να πάρει σειρά προτεραιότητας η αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση του νησιού και έργα υποδομής προς όφελος του λαού, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, δωρεάν και ασφαλή, να στηριχτεί ο μικρομεσαίος αγρότης και η αγροτική παραγωγή με φθηνό κόστος στα αγροεφόδια και ικανοποιητικές τιμές χωρίς μεσάζοντες και αγροτοδιατροφικές συμπράξεις Α.Ε., και να αναπτυχθούν σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες της εποχής μας υπηρεσίες και υποδομές Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, με καθολική πρόσβαση του λαού και της νεολαίας, με τη στήριξη των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης, και με τον τουρισμό να είναι κοινωνικό δικαίωμα. Θα μπουν μπροστά στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπές εισόδημα και διασφαλισμένες εργασιακές συνθήκες, δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο. Επιπλέον, ο ενεργειακός σχεδιασμός, η διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων να γίνεται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, την ποιότητα ζωής του λαού, χωρίς την παράδοση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, των ενεργειακών αποθεμάτων, σε πολυεθνικές εταιρείες».

Σχόλια