«Να προχωρήσει άμεσα η ίδρυση Σχολής Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης»

Περιφερειακές
«Να προχωρήσει άμεσα η ίδρυση Σχολής Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πολλές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο χάρτης Ανώτατης Εκπαίδευσης κρύβει αρκετά σημεία τοπικότητας και προσαρμογής στις ανάγκες της κάθε περιοχής

Της Έφης Κουτεντάκη*

Από τα πανεπιστημιακά τμήματα για την οικονομία και τα τραπεζικά στο Λονδίνο, ως τις σχολές καλών τεχνών στο Παρίσι, τα Πανεπιστήμια προσαρμόζουν ευέλικτα τα προγράμματα σπουδών τους.

Στην Κρήτη με τις αφίξεις του τουρισμού σε ετήσια πλέον βάση να πλησιάζουν τα πέντε εκατομμύρια επισκέπτες, με τα έσοδα από τον τουρισμό να αποτελούν βασικό πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας, με τους δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στον τουριστικό κλάδο, η απουσία πανεπιστημιακής σχολής Τουρισμού, σηματοδοτεί την ελλιπή σύνδεση της έρευνας με τις πραγματικές ανάγκες μιας κοινωνίας.

Η Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική για τον τουρισμό συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον κλάδο για την περαιτέρω ανάπτυξη και τη βελτίωση όλων των δεικτών (αφίξεις, διανυκτερεύσεις, έσοδα κ.λπ.).

Επιπλέον, και με δεδομένο το γεγονός ότι κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η σύμβαση για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, γεγονός που θα μεταβάλει οριστικά τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο χάρτη αερομεταφορών, μια εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα και με τον τουρισμό, η ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κρίνεται αναγκαία.

Το Υπουργείο Παιδείας άμεσα πλέον οφείλει να προχωρήσει τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες προχωρώντας στην ίδρυση ενός τμήματος, προσαρμοσμένου στα ευρωπαϊκά και διεθνή αντίστοιχα πρότυπα.

Από τη δική μας πλευρά στην Περιφέρεια Κρήτη μαζί με τους φορείς του τουρισμού, μαζί με τους επαγγελματίες του κλάδου, τους δήμους, τα επιμελητήρια οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανάδειξη της Κρήτης ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και για διαφορετικές απαιτήσεις των ξένων επισκεπτών. Η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί σημαντικά αν προστεθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας και η γνώση που θα παράγεται σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα στο πεδίο του τουρισμού.

*Η κ. Ευχαριστία (Έφη) Κουτεντάκη είναι Αντιπεριφερειάρχης και Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με το Σταύρο Αρναουτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News