«Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη»: Το όραμα & οι πρώτοι υποψήφιοι του συνδυασμού

Περιφερειακές
«Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη»: Το όραμα & οι πρώτοι υποψήφιοι του συνδυασμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές 2019, ανακοίνωσε 27 άτομα στο ψηφοδέλτιο του

Τους 27 πρώτους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης ο Μιχάλης Κριτσωτάκης ως υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης και επικεφαλής του συνδυασμού «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη».

Παράλληλα, ο κ. Κριτσωτάκης μαζί με τους υποψήφιους παρουσίασαν το όραμα της παράταξης για την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  1. ΑΚΡΙΒΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

  2. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ

  3. ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΑΓΡΟΤΗΣ

  4. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ - ΣΥΝΤ/ΧΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ

  5. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΑΓΡΟΤΗΣ

  6. ΖΑΜΠΙΑΚΟΥ ΟΛΓΑ - ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

  7. ΚΑΛΙΜΑΤΖΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ / ΕΛΜΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

  8. ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ ΛΟΥΚΙΑ - ΜΕΣΙΤΡΙΑ

  9. ΚΑΛΟΜΕΝΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧ/ΚΟΣ

  10. ΚΑΟΥΣΑΡΗ ΡΟΥΜΠΙΝΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

  11. ΚΑΤΖΗΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ - ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

  12. ΚΟΥΚΛΙΝΟΥ ΕΡΑΣΜΙΑ - ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

  13. ΚΡΙΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΑΓΡ/ΜΟΣ ΤΟΠ/ΦΟΣ / ΑΝΕΡΓΟΣ

  14. ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  15. ΛΙΒΕΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ - ΓΕΩΠΟΝΟΣ

  16. ΜΑΤΘΑΙΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΛΟΓΙΣΤΗΣ

  17. ΜΕΤΟΧΙΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΣΥΝΤ/ΧΟΣ ΟΤΕ

  18. ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΑΚ

  19. ΟΥΡΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣ - ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

  20. ΠΗΡΟΥΝΑΚΗΣ ΣΗΦΗΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

  21. ΠΟΛΥΖΟΥ ΕΙΡΗΝΗ - ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

  22. ΡΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ - ΣΥΝΤ/ΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

  23. ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ - ΑΓΡΟΤΗΣ

  24. ΤΖΙΝΕΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

  25. ΦΑΖΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

  26. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΗ - ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΡΙΑ

  27. ΧΡΟΝΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ – ΦΟΙΤΗΤΗΣ

Η διακήρυξη του συνδυασμού:

«Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες της χειρότερης, μεταπολεμικά, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας πείσει ότι εξαναγκάστηκε να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές, γιατί δεν είχε άλλα περιθώρια, προκειμένου να σωθεί η χώρα. Καυχιέται μάλιστα ότι τα μνημόνια και η επιτροπεία τελείωσαν και ότι βγήκαμε στις αγορές. Τα βάρβαρα και απεχθή όμως μέτρα που επιβάλλονται από τους «θεσμούς» σε συνεργασία με τις εγχώριες κυβερνήσεις και το χρηματιστικό κεφάλαιο, μέσα από τα αλλεπάλληλα μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα βάρβαρης λιτότητας, έχουν οδηγήσει μεγάλα τμήματα του λαού στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εφάρμοσε με το πιο απόλυτο τρόπο αυτά τα μέτρα, με αμετροέπεια διατυμπανίζει ότι ασκεί κοινωνική πολιτική μοιράζοντας επιδόματα ψίχουλα σε εξαθλιωμένους Έλληνες πολίτες. Αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, ο εθνικός πλούτος, τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες τίθενται σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος, η οικονομία βρίσκεται σε συνεχή βαθιά ύφεση, η παραγωγή καταρρέει, δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, οι δημόσιες υπηρεσίες διαλύονται, το κοινωνικό κράτος περιστέλλεται, οι δημόσιες δομές στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική πρόνοια καταρρέουν προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου, οι μισθοί εξανεμίζονται, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα απολύονται, τίθενται σε διαθεσιμότητα και χάνουν δικαιώματα που με αγώνες ετών κατέκτησαν.

Το χειρότερο όμως είναι, ότι με τις κωλοτούμπες που έκανε ("Απ' το θα σκίσω τα μνημόνια" στην ψήφιση του 3ου & του 4ου, Το 61,3 % ΟΧΙ του δημοψηφίσματος που εν μία νυκτί έγινε ΝΑΙ), πρόδωσε τις προσδοκίες του Λαού & του αντιμνημονιακού κινήματος και κατεδάφισε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ταυτίζοντας την με τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές

Το πολιτικό πλαίσιο των περιφερειακών εκλογών

Η Αυτοδιοίκηση, που ως θεσμός επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, αποτελεί και αυτή θύμα της οκταετίας των μνημονιακών πολιτικών. Το νέο θεσμικό πλαίσιο του «Κλεισθένη» αποτελεί πιστή αντιγραφή του «Καλλικράτη». Μεταφέρει αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία στην περιφέρεια, που λειτουργεί ως τοπικό κράτος, με ταυτόχρονη μείωση της χρηματοδότησης στους ΟΤΑ. Στα 9 χρόνια του "Καλλικράτη" μειώθηκαν πάνω από 60% οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι & εκμηδενίστηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενσωματώνει τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και τους εφαρμοστικούς νόμους στην Αυτοδιοίκηση, με συνέπεια η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να συνεχίσει να είναι το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης, ένας θεσμός γραφειοκρατικός, αντιδημοκρατικός, αδιαφανής μακριά από τους πολίτες.

Η Ε.Ε. ουσιαστικά ελέγχει τους ΟΤΑ μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία ολοφάνερα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Η ασφυκτική επιτήρηση & επιτροπεία των κάθε λογής Ράιχενμπαχ & Φούχτελ αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στην τελευταία «Ελληνογερμανική συνέλευση» που έγινε στη Χερσόνησο. Μέσα σε αυτό το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές του Μαΐου και για την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι πολίτες της Κρήτης βιώνουν τα τελευταία χρόνια τις πολιτικές της «Διοίκησης Αρναουτάκη» στην Περιφέρεια. Η Διοίκηση «Αρναουτάκη» δεν είχε και δεν εφάρμοσε συγκεκριμένο περιβαλλοντικού προσανατολισμού στρατηγικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση. Η Διοίκηση αυτή με τις αποφάσεις της υλοποιεί με τον πιο επιθετικό τρόπο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την Κρήτη και παράλληλα έχει εξελιχθεί σε καθεστώς διαπλοκής και «τακτοποίησης» ιδιωτικών συμφερόντων. Μια Διοίκηση που τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι το έλλειμμα δημοκρατίας, ο αυταρχισμός, ο παλαιοκομματισμός, η αδιαφάνεια, η απουσία αναπτυξιακού οράματος για τα λαϊκές ανάγκες, η διαπλοκή, η προώθηση των Γερμανικών συμφερόντων, τα πολλά λόγια αλλά τα λίγα έργα. Η Διοίκηση Αρναουτάκη δεν αντιστάθηκε όλα αυτά τα χρόνια στις μνημονιακές πολιτικές που κατεδάφιζαν το κράτος πρόνοιας, καταργούσαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, λεηλατούσαν τα λαϊκά εισοδήματα και εκποιούσαν τη δημόσια περιουσία. Η υλοποίηση αυτών των πολιτικών έχει τραγικές συνέπειες και στη ζωή των πολιτών και στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αφού μειώθηκαν δραματικά οι πόροι της, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ανύπαρκτο και η λειτουργία των υπηρεσιών αποδιοργανώθηκε λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Μαρκογιαννάκης της ΝΔ, θα μπορούσε δε κάλλιστα να συγκυβερνήσει την περιφέρεια Κρήτης με το κ. Αρναουτάκη. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται και οι δυο καθορίζεται από τις πολιτικές της ΕΕ. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων και μεγαλοαγροτών, εκχωρεί το δημόσια πλούτο και τα μνημεία της Κρήτης σε τεράστια επενδυτικά σχέδια. Και οι δύο υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη έρχεται μέσα από την λεηλασία των φυσικών πόρων. Και οι δύο εκτιμούν ότι η εξόρυξη των πετρελαίων θα είναι ευλογία για τον τόπο ενώ στην πραγματικότητα φέρνουν πιο κοντά την πολεμική απειλή. Και οι δύο στρώνουν κόκκινο χαλί στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ.

Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες:

  • Των άγριων επιπτώσεων της νεοφιλελεύθερης Κοινής Αγροτικής Πολιτική (ΚΑΠ) στον Αγροτικό Τομέα και στη ζωή των αγροτών.
  • Της σοβαρής κρίσης στο μοντέλο του μαζικού τουρισμού (τουρίστες με τα βραχιολάκια, ενοικίαση αλλοδαπών εργαζομένων κ.λπ.), των επιπτώσεών του στις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων και της μη προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα σέβονται το περιβάλλον και το τοπίο.
  • Της μεγάλης ανεργίας στο νησί, παρά τις τεράστιες παραγωγικές του δυνατότητες.
  • Του ρόλου των αμεριακανονατοϊκών βάσεων του νησιού, της μετατροπής τους δηλαδή σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και της εκ των πραγμάτων έκθεσης της Κρήτης σε πεδίο πολεμικών συγκρούσεων.
  • Της ερήμωσης της ενδοχώρας με την ταυτόχρονη στρεβλή γιγάντωση των πόλεων της, και της έξαρσης της αυθαίρετης δόμησης λόγω της ουσιαστικής ανυπαρξίας χωροταξικού σχεδιασμού.
  • Του κινδύνου της λειψυδρίας αλλά και της ερημοποίησης πολλών περιοχών της Περιφέρειας, λόγω της κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, παρά την κατασκευή ορισμένων μεγαλεπήβολων έργων μεγάλου κόστους.
  • Των οδυνηρών συνεπειών της έλλειψης βασικών υποδομών στους νευραλγικούς για την Κρήτη τομείς των Μεταφορών και του Περιβάλλοντος, όπως ΒΟΑΚ, κάθετοι οδικοί άξονες, αντιπλημμυρικά έργα, όπως ζήσαμε και μετά τις πρόσφατες καταστροφές δρόμων & γεφυριών, κατολισθήσεων, πλημμυρών με αποτέλεσμα την απομόνωση ολόκληρων περιοχών στη δυτική Κρήτη.
  • Του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων σε κατοικημένες περιοχές και σε σκουπιδότοπους λόγω της κακής διαχείρισης τους, με τις «ευλογίες» του Ενιαίου Συνδέσμους Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.
  • Την απειλή του πολέμου που αυξάνεται από την εξόρυξη πετρελαίου. Στην ευαίσθητη ανατολική λεκάνη της Μεσογείου η πετρελαιοεξόρυξη σημαίνει πόλεμο .Της απειλούμενης περιβαλλοντικής και οικονομικής καταστροφής βασικών παραγωγικών δραστηριοτήτων από τη σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη από μεγάλα ξένα και ντόπια συμφέροντα.
  • Των συχνών διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος και της συνεχούς απειλής ενός black out, με την παράλληλη επικράτηση των ΒΑΠΕ και την μετατροπή του νησιού από τα μεγάλα συμφέροντα σε ενεργειακό διαμετακομιστικό κέντρο με την εγκατάσταση του μεγάλου υποθαλάσσιου καλωδίου (Ισραήλ-Κύπρος, Κρήτη, Ελλάδα) και του μικρού (Κρήτη-Ελλάδα).
  • Του ξεπουλήματος λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων με τη ταυτόχρονη κατασκευή με ΣΔΙΤ του αεροδρομίου του Καστελλίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων, συλλογικοτήτων, επιστημόνων και των κατοίκων της περιοχής για τη καταστροφή της τοπικής αγροτικής οικονομίας και της τεράστιας μη αντιστρέψιμης ζημιάς στο περιβάλλον.
  • Της ασέβειας στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης με την εκχώρηση της εκμετάλλευσης των ιστορικών μνημείων της στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της μεταβίβασης τους στο ΤΑΙΠΕΔ.

Γιατί αγωνιζόμαστε

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρήσαμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη η συγκρότηση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου ανατροπής των Μνημονίων και της εξοντωτικής λιτότητας στην Κρήτη, που θα εκφραστεί και εκλογικά στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Το μέτωπο μας δεν είναι εκλογική σημαία ευκαιρίας, ούτε φιλοδοξεί να προστεθεί στις χρεοκοπημένες και κατεστημένες αυτοδιοικητικές παρατάξεις στην περιφέρεια μας. Αποτελεί τη συσπείρωση αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και κινηματικών συλλογικοτήτων, καθώς και των ενεργών πολιτών, που φιλοδοξούν να εκφράσουν, να εμπνεύσουν και να ενισχύσουν ένα πραγματικό λαϊκό αυτοδιοικητικό κίνημα στην Κρήτη, με πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης.

Θέλουμε να είναι η αφετηρία που θα συμβάλλει στη συμμαχία των εργαζομένων, των ανέργων, των μεταναστών, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων στρωμάτων, της διανόησης και των ανθρώπων του πολιτισμού, στην κοινή προσπάθεια για ν’ αλλάξει δρόμο η κρητική κοινωνία.

Σ’ αυτή την προσπάθεια μας δεν χωρούν λογικές ηγεμονισμού και αποκλειστικής αλήθειας. Είναι όρος ύπαρξης αυτού του μετώπου η δημοκρατική λειτουργία του, με κέντρο τους ίδιους τους αγωνιστές, τις διεκδικήσεις και τις αναζητήσεις τους. Οι δυνάμεις, οι αγωνιστές και αγωνίστριες που συμμετέχουν στο μέτωπο μας συνδέονται με ισχυρή πολιτική συμφωνία για μια άμεση, ζωτικά αναγκαία, ριζοσπαστική εναλλακτική λύση στη Μνημονιακή τραγωδία που βιώνει η κρητική κοινωνία.

Είμαστε σε συστράτευση με τους νέους και τις νέες της Περιφέρειας που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να αγωνιστούν για την ανατροπή των μνημονίων και για μια αξιοπρεπή εργασία και ζωή!

Στόχος μας είναι η μάχιμη κοινωνική αντιπολίτευση μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, γνωρίζοντας ότι οι μάχες δεν κερδίζονται μέσα σε αντιδημοκρατικούς κι αποστειρωμένους απ’ τη λαϊκή βούληση θεσμούς, αλλά έξω στους δρόμους του αγώνα. Στόχος μας δεν είναι η διαχείριση της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής, αλλά η υπέρβαση της από μορφές λαϊκής αυτοοργάνωσης και αντεξουσίας, από θεσμούς υποκινητές της κοινωνικής διεκδίκησης, της αντίστασης και της συμμετοχής. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, εκφράζοντας τα συμφέροντα του λαού που θα επιβληθούν με όρους μαζικών κινημάτων, θα είναι αιρετοί κι ανακλητοί κόντρα στον παραγοντισμό & τον επαγγελματισμό στην πολιτική.

Όραμα μας είναι ο συνοικιακός, κοινοτικός, δημοτικός, περιφερειακός, αποκεντρωμένος έλεγχος στα δημόσια αγαθά, τους φυσικούς πόρους και ακόμη παραπέρα στις συνθήκες παραγωγής. Η άμεση δημοκρατία, όπου όλοι θα έχουν γνώση και γνώμη και θα συναποφασίζουν, ώστε να γίνει πράξη η διαχείριση των «κοινών» από τους ελεύθερους πολίτες.

Αυτή την μάχη θέλουμε να την δώσουμε μετωπικά πλάι με την “ ΛΑ.ΣΥ” όσο και με την Ανυπόταχτη Κρήτη – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση. Όμως το ΚΚΕ καθώς και η πλειοψηφία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν αντιλαμβάνονται ότι για την εκπλήρωση των στόχων που και οι ίδιοι θέτουν χρειάζεται η συσπείρωση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που μπορεί να στραφούν σε ανατρεπτική κατεύθυνση. Εμείς τους καλούμε σε συμπόρευση στο κοινωνικό κίνημα στα μέτωπα που ανοίγονται, αλλά και σε πολιτική συμμαχία για την ανατροπή της υπάρχουσας ζοφερής κατάστασης.

Γιατί για εμάς η ανάπτυξη δεν ορίζεται από τους δείκτες των Αγορών, αλλά αποτυπώνεται στην κοινωνική ευημερία, στη δυνατότητα του λαού να ζει και να εργάζεται με αξιοπρέπεια.

  • Μπορούν οι αγρότες μας να ζουν με αξιοπρέπεια απ' τη δουλειά τους στο χωράφι, εξασφαλίζοντας το εισόδημα τους απ’ τα προϊόντα που παράγουν με κατώτατες εγγυημένες τιμές ασφαλείας, σε ρήξη με τους μεσάζοντες και με τα καρτέλ τροφίμων. Μπορούμε να καλλιεργούμε με βιολογικές φυσικές πρακτικές και μειωμένο κόστος παραγωγής, για να έχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ασφαλή προϊόντα για το Λαό. Να πετύχουμε διατροφική επάρκεια & αυτάρκεια, σε ρήξη με τις καταναλωτικές συνήθειες του έτοιμου & γρήγορου φαγητού.
  • Μπορούμε να έχουμε τουρισμό με βάση τα συμφέροντα των χιλιάδων εργαζομένων που απασχολεί αυτός ο κλάδος για να ζουν αξιοπρεπώς, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στη φυσική ομορφιά του νησιού. Διακοπές για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους.
  • Μπορούμε να σταματήσουμε να μετράμε ανέργους & απολυμένους, με την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του νησιού πχ. Με την χρήση των ακαλλιέργητων εκτάσεων της Εκκλησίας και των Δήμων.
  • Μπορούμε να έχουμε δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν κοινωνικά αγαθά προς όλο το Λαό, στελεχωμένες με επαρκές, μόνιμο δημόσιο προσωπικό που θα αμείβεται αξιοπρεπώς για τις υπηρεσίες του, θα παράγει κοινωνικό έργο και θα είναι αρνητικό σε πρακτικές εξαγοράς.
  • Μπορούμε να σταματήσουμε να μετράμε αστέγους, πεινασμένους ανθρώπους που ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια ή αυτοκτονούν από απόγνωση. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Πλατιά σεισάχθεια – διαγραφή των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Μέριμνα για τους αστέγους με τη χρήση δημόσιων κτηρίων & εγκαταλελειμμένων σπιτιών. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση.
  • Μπορούμε να ζούμε σε ανθρώπινο περιβάλλον, σε πόλεις με ελεύθερους χώρους πρασίνου για την αναψυχή, άθληση, συνεύρεση και κοινωνικοποίηση του κόσμου. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα – πρωτοβουλία σε πάρκα, πλατείες.
  • Μπορούμε να ζούμε σε ένα νησί φιλόξενο κι αλληλέγγυο, φράζοντας το δρόμο στους «ψευτοκαπεταναίους» της Χ.Α. και τις φασιστικές επιθέσεις, που οι πολιτικοί τους πρόγονοι κάψανε χωριά στην Κρήτη & οι ίδιοι τώρα από τη μια απομυζούν την εργασία των μεταναστών στα χωράφια, ενώ παράλληλα τους κυνηγούν.

Για να μπορεί να ξαστερώσει μια καλύτερη μέρα σε αυτόν τον τόπο, απαιτούνται όμως συνολικότερες ρήξεις κι ανατροπές:

  • Κατάργηση του Καλλικράτη και του Κλεισθένη.
  • Άρνηση πληρωμής - Διαγραφή του Χρέους.
  • Κατάργηση των μνημονίων.
  • Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.
  • Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος.
  • Ρήξη με τις αντιδραστικές αυταρχικές πολιτικές της Ε.Ε. Έξοδος από τη θηλιά του εύρω – Αποδέσμευση από την Ε.Ε. Οικοδόμηση διεθνών σχέσεων αλληλεγγύης.

Οι άμεσες πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε για να ανοίξει ο εναλλακτικός δρόμος που προτείνουμε για την Κρήτη είναι:

ü Η αποτροπή του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, των λιμανιών και αεροδρομίων, και των ιστορικών μνημείων της Κρήτης.

ü Η κατάργηση των Νατοϊκών βάσεων και η μετατροπή της Κρήτης σε αντιπολεμική ζώνη και περιοχή ειρήνης.

ü Η ακύρωση της κατασκευής του φαραωνικού έργου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, για να μην καταστραφεί το περιβάλλον και η αγροτική οικονομία της περιοχής.

ü Η μη εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

ü Ο άμεσος σχεδιασμός και η χρηματοδότηση από το ΠΔΕ των βασικών υποδομών στους νευραλγικούς για την Κρήτη τομείς των Μεταφορών και του Περιβάλλοντος, όπως ΒΟΑΚ, κάθετοι οδικοί άξονες, αγροτική οδοποιία, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.

ü Η αποτροπή της απειλούμενης περιβαλλοντικής και οικονομικής καταστροφής βασικών παραγωγικών δραστηριοτήτων από τη σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη από μεγάλα ξένα και ντόπια συμφέροντα.

ü Η αντίσταση στη επιχειρούμενη μετατροπή της Κρήτης σε Ειδική Οικονομική Ζώνη και αποικία του Φούχτελ.

Θα αποδείξουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος!. Για να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει. Να συγκρουστούμε με όσους θέλουν να συνεχιστεί η ανισότητα και ο πλουτισμός των λίγων. Να ονειρευτούμε ένα καλύτερο μέλλον, όχι σε μια κοινωνία των μνημονίων, που οδηγεί το λαό μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά σε μια κοινωνία ευημερούσα, φιλόξενη, ανεκτική, αλληλέγγυα..

Για να κάμει επιτέλους Ξαστεριά στο νησί της Κρήτης!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News